Receptų filtras

Siūlomi receptai

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Itališka skrudinta kukurūzų duona – “Polenta“

Kukurūzų piurė ir iš jos kepama duona yra Šiaurės Italijos krašto kasdieninis patiekalas. Piurė gali būti ruošiama ir valgoma kaip košė, kita vertus, iš šios košės ruošiami puikūs užkandžiai. Kukurūzų piurė sustingdoma ir vėliau kepama orkaitėje ar ant grotelių bei skrudinama. Patiekta su pomidorų pagardu, parmezanu, sriuba ar salotomis, kukurūzų duona gali būti tiek puikus garnyras, tiek ir sotus užkandis. Minėti patiekalai ruošiami iš įvairaus rupumo auksinių kukurūzų kruopų. Mūsų patiekalui reikės smulkaus malimo kruopų.

Jums reikės:

  • 0,75 l vandens;
  • 200 g smulkaus malimo kukurūzų kruopų;
  • šaukštelio druskos;
  • geros kokybės alyvuogių arba kukurūzų aliejaus duonos skrudinimui.

Ruošimo eiga

Storasieniame 3 l talpos puode (geriausiai - nepridegančiu dugnu) užvirkite vandenį su druska. Įnirtingai maišant puodo turinį mediniu šaukštu arba rankiniu plaktuvu po truputį lėta srovele suberkite į verdantį vandenį kukurūzų kruopas. Įsitikinkite, kad nesusiformavo kruopų gumulai. Sumažinkite ugnį. Piurė turi užvirti. Kruopas, užsilikusias ant puodo kraštų, nugrandykite atgal į piurė. Kadangi piurė virdama tirštėja, saugokitės, kad karšta masė pliupsėdama neužtikštų ant neuždengtų rankų. Pirmąsias 10 virimo minučių piurė maišykite nepertraukiamai, kol ši visiškai sutirštės ir bus sunkoka ją maišyti. Palikite piurė virti toliau retkarčiais pamaišydami. Po 5-7 minučių puodą nukaiskite. Piurė bus tinkama, kuomet plaktuvas ar šaukštas įbestas į ją išstovės vertikaliai ir nenusvirs į puodo kraštą. Paskleiskite piurė aliejumi išteptoje kvadratinėje skardoje ar kekso kepimo formoje. Išlyginkite piurė paviršių ir palikite stingti vėsioje vietoje mažiausiai 3 valandoms. Atsargiai išverskite kukurūzų lakštą iš skardos ir supjaustykite 0,5 cm storio stačiakampiais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sumažinkite ugnį ir kepkite jame kukurūzų duoną iš abiejų pusių kol gražiai apskrus. Nenustebkite, kukurūzų duona skrunda ilgokai. Iškepusias riekeles padėkite ant popierinio rankšluosčio ar servetėlių, kad susigertų riebalų perteklius. Patiekite duoną kaip priedą prie pagrindinio patiekalo arba kaip užkandį su pomidorų pagardu ar salotomis. Kukurūzų duona gali būti valgomi tiek karšta, tiek ir ataušusi. Ypatingai skanu prie "gazpacho" sriubos ir "guacamole".