Receptų filtras

Siūlomi receptai

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Vegetarinis „Chili sin carne“

„Chili sin carne" pažodžiui išvertus reikštų „aštriosios paprikos be mėsos". Be jokios abejonės, šis troškinys, kilęs pietinėje Šiaurės Amerikos dalyje, pasaulyje garsėja savo aštrumu. Mūsų klimato zonoje aštrus skonis turėtų būti subtilesnis, ir, nors recepte siūloma naudoti visą aštriąją papriką ir dar papildomai berti „cayenne" paprikos miltelių, tačiau patiekalo aštrumą galite atitaikyti savo skoniui. Prie troškinio labai tiks ryžiai, traškūs salotų lapai, tačiau gardžiausias patiektas autentiškai - su šiltomis tortiljomis ar tortiljų traškučiais.

Jums reikės:

  • 200-250 g tamsiai raudonų pupelių;
  • 2 didelių saliero stiebų (lapkočių);
  • 1 vidutinio dydžio raudonos arba žalios saldžiosios paprikos;
  • 1 raudonos arba žalios aštriosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis ir smulkiai sukapotos;
  • 5 pomidorų;
  • 150 g konservuotų kukurūzų;
  • šaukštelio malto kmyninio kumino;
  • ¼ šaukštelio asafetidos (kvapiosios ferulos);
  • ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
  • „ant peilio galo" „cayenne" paprikos miltelių;
  • šaukšto rudojo cukranendrių cukraus;
  • 1-1,5 šaukštelio druskos;
  • 2 šaukštų kukurūzų arba alyvuogių aliejaus;
  • šluotelės kalendros žalumynų arba petražolių, nuplautų ir smulkiai sukapotų;
  • tarkuoto šviežio sūrio (brinzos, „panyro", mocarelos) pabarstymui.

Ruošimo eiga

Pupeles užmerkite šaltame vandenyje nakčiai. Vandenį, kuriame mirko pupelės, nupilkite, pupeles perplaukite, užpilkite 1,5 l vandens ir užkaiskite. Virkite 45-60 minučių (greitpuodyje - 20-25 minutės) arba kol visiškai suminkštės. Patikrinti galite perspaudę pasirinktą pupelę pirštais - jei ši minkšta kaip sviestas, pupelės išvirusios. Nukoškite, tačiau vandes, kuriame virė pupelės, neišpilkite - jo gali prireikti troškiniui atmiešti. Salierų lapkočius ir papriką supjaustykite kubeliais. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nunerkite odelę. Sutarkuokite burokine tarka arba sutrinkite elektrinėje trintuvėje iki tyrės. Gilioje keptuvėje įkaitinkite pasirinktą aliejų, sudėkite susmulkintą aštriąją papriką ir kepkite pusę minutės. Suberkite asafetidą ir dar po kelių sekundžių sudėkite susmulkintus salierus ir paprikas. Kepkite daržoves vartydami, kol apminkštės, suberkite kmyninį kuminą, maltus juoduosius pipirus, „cayenne" miltelius, supilkite pomidorų tyrę, pasaldinkite cukrumi. Troškinkite turinį retkarčiais pamaišydami apie 10 minučių. Keptuvės neuždenkite. Sudėkite pupeles, kukurūzus, pasūdykite ir išmaišykite. Troškinkite retkarčiais maišydami dar 10 minučių. Jei troškinys labai sutirštėjo, įpilkite šlakelį išsaugoto pupelių nuoviro. Pabaigoje įmaišykite sukapotus žalumynus. Patiekite dar karštą, pabarstę tarkuotu sūriu, su šviežiai skrudintomis tortiljomis.

Išeiga: 3-4 porcijos.