Receptų filtras

Siūlomi receptai

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Makaronai su bazilikų pagardu – „Pasta Pesto“

Genuja, šiaurinio Italijos regiono - Ligūrijos - sostinė, yra vieta, kurioje, teigiama, gimė garsusis bazilikų, kedro riešutų ir parmezano pagardas „Pesto Genovese". Žodis „pesto", išvertus, reiškia „trinti, grūsti"; čia galima nuspėti ir lietuviško žodžio „piesta" kilmę. Istoriškai „Pesto Genovese" ir buvo ruošiamas grūdant ingredientus akmeninėse piestose iki tol, kol turinys įgaudavo kremo konsistenciją. Šiais laikais šį darbą puikiai atlieka elektrinės trintuvės arba kapoklės. Neturint kedro riešutų, juos puikiai pakeis anakardžiai arba graikiniai riešutai. „Pesto" gali išlikti šviežias šaldytuve sandariame inde apie savaitę. Šis šviežių bazilikų pagardas klasikiniu būdu yra patiekiamas su virtais makaronais, tačiau galima patiekti ir užteptą ant pomidoro ar šviežiai virtų bulvių riekelių.

Jums reikės:

  • 500 g makaronų (ilgųjų plokščiųjų arba vamzdelių);
  • šaukštelio druskos pagardui ir tiek pat - makaronams virti;
  • 200 g šviežių bazilikų lapelių (apie 4-5 didelių pundelių);
  • 75-100 g kedro riešutų;
  • 150 g smulkiai sutarkuoto parmezano;
  • 100-125 ml geros kokybės šalto spaudimo alyvuogių aliejaus pagardui ir šaukšto papildomai - asafetidai skrudinti;
  • ¼ šaukštelio asafetidos.

Ruošimo eiga

Kedro riešutus švelniai paskrudinkite sausoje keptuvėje. Bazilikus perplaukite, gerai nuvarvinkite ir paskleiskite ant sausos švarios virtuvinės pašluostės, kad išdžiūtų. Nurinkite lapelius, kotelius išmeskite. Sudėkite lapelius į elektrinę trintuvę ar kapoklę su besisukančiais peiliais, pasūdykite šaukšteliu druskos, supilkite pusę nurodyto aliejaus ir sutrinkite. Supilkite likusį aliejų, sudėkite riešutus ir tris ketvirčius nurodyto kiekio parmezano. Trinkite toliau, kol masė įgaus vienalytę kreminę konsistenciją. Jei per tiršta, įpilkite šlakelį vandens. Nedidukėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir kelias sekundes jame apskrudinkite asafetidą. Supilkite prieskonį į trinamą masę ir įmaišykite. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje pagal pasirinktai rūšiai nurodytą instrukciją, nukoškite ir gerai nuvarvinkite. Makaronus sudėkite į serviravimo dubenį, užpilkite pagardu ir pabarstykite likusiu parmezanu. Patiekite nedelsiant.

Išeiga: apie 6 porcijos.