Receptų filtras

Siūlomi receptai

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Noriu žinoti...
Atgal
Cikorija

Cikorija - tai daugiamečio mėlynžiedžio žolinio augalo trūkažolės (lot. - Chicorium intybum) šaknys, kurios skrudintos ir maltos yra naudojamos maistui kaip kavos pakaitalas. Antraisiais augalo metais šaknys subręsta iki kumščio dydžio, tuomet anksti pavasarį iškasamos, vėliau nuvalomos, skrudinamos, malamos ir paruošiamos naudojimui kaip kavos skonio gėrimas ar kavos skonio mišinių ingredientas. Cikorija ypatingai paplitusi Viduržemio jūros regione, iš kur šis augalas ir yra kilęs, tačiau išpopuliarėjusi ir Indijoje, Pietryčių Azijoje ar pietinėje Šiaurės Amerikoje. Cikorija, kaip pigus kavos pakaitalas, ypatingai paplito per Didžiąją Depresiją trečiame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, taip pat Antrojo Pasaulinio karo metais ir per kavos kainų krizę 1976-77 m. Cikorija mišinyje kartu su skrudintais rugiais, miežiais ir džiovintais burokais buvo paplitusi ir sovietiniuose kraštuose bei Rytų Europoje, kur natūrali kava buvo didelis deficitas. Septintame praėjusio amžiaus dešimtmetyje cikorija buvo ištirta nuodugniau ir atrasta, kad cikorijoje yra daug inulino - polisacharido, labai panašaus į krakmolą. Inulinas maisto pramonėje naudojamas kaip švelnus saldiklis, kartais dedamas į jogurtą kaip prebiotikas. Inulinas skatina gerųjų žarnyno bakterijų dauginimąsi ir yra tirpių maistinių skaidulų šaltinis.

Cikorija - ne vien tik gardus kavos skonio gėrimas. Cikorija pasižymi gamtoje rečiau sutinkamu karčiu skoniu, o jos pateikimas vartojimui kaip kavos pakaitalo suteikia taip mėgstamą degintą prieskonį. Tačiau, skirtingai nei kava, neturi kofeino ir nepasižymi organizmą bei protinę veiklą stimuliuojančiomis savybėmis. Apie cikoriją kaip vaistą, valantį kraują, užsimenama dar Romėnų Imperijos laikais. Naujausios mokslinės studijos įrodė, kad cikorijos šaknis mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, padeda kontroliuoti širdies ritmą. Cikorija garsėja savo savybe varyti iš organizmo parazitus. Visos trūkažolės augalo dalys turi tam tikrų eterinių aliejų, kurie pasižymi parazitams toksiškomis savybėmis, tačiau didžiausia jų koncentracija yra augalo šaknyje. Liaudyje kalbama, kad ilgalaikis cikorijos vartojimas gali neigiamai paveikti akies tinklainę, dėl to gali apsiblausti regėjimas, tačiau šiuolaikiniai moksliniai tyrimai nepatvirtina šio fakto. Cikorijos šaknys gali padėti ir norintiems sureguliuoti kūno svorį. Ji aktyvina virškinimą, žarnyno darbą, padeda skaidyti riebalus. Cikorijos kartumas ir polisacharidai teigiamai veikia visą virškinimo sistemą. Cikorija tonizuoja kepenų, blužnies veiklą, skatina tulžies susidarymą. Dėl savo kartaus skonio padeda organizmui vykdyti detoksikacijos procesus per kepenis ir inkstus. Manoma, kad cikorija padeda įsisavinti kalcį, dėl to puikiai tinka su pienu.

   

Cikorija gali būti gaminama ir parduodama įvairiomis formomis: skrudintų šaknų gabalėliais, milteliais, granulėmis, tiršto koncentrato pavidalu. Cikorijos koncentratas gaunamas maišant džiovintą, skrudintą ir maltą šaknį su vandeniu, vėliau pašalinant netirpias daleles, filtruojant arba išsukant. Cikorijos gėrimą ruoškite kaip kavą ar arbatą: užplikykite verdančiu vandeniu arba kelias minutes pavirkite, užbalinkite pienu ar grietinėle ir pasaldinkite pagal skonį. Cikorijos koncentratas arba kava gali būti naudojama ir konditerijoje: juo galite sulaistyti „Tiramisu", kavos tortus, ruošti kavos kremus, ledus ir pan.

/jogosmityba/

Atgal