Receptų filtras

Siūlomi receptai

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Noriu žinoti...
Atgal
Cinamonas

Angl. - Cinnamon, ind. - Dalchini, rus. - Корица, lot. - Cinnamonum verum. Medžio žievė.

Cinamonas - iš Ceilono kilusio lauramedinių (Lauraceae) šeimos tikrojo cinamono medžio nulupta, išdžiovinta šakų vidinė žievė. Šia vidine žieve keliauja maistingos medžiagos nuo šaknų iki lapų, ir būtent šioje žievėje susikaupusios aromatingo eterio ląstelės. Cinamono tėvynė - Ceilonas, Šri Lanka bei Pietvakarių Indija (Keralos regionas). Pastarojoje auga didžiausios jo plantacijos. Ceiloninis cinamonas taip pat prigijęs Seišelių salose bei Madagaskare. Medžių ar krūmų šakos yra nukertamos ir nuo jų atsargiai nuskutamas nelygus išorinis paviršius. Geros kokybės cinamonui tinka tik tam tikro dydžio jaunos medžio šakos. Žievė tuomet yra atsargiai nulupama rankomis ir prieš džiovinant susukama į ritinėlius. Ritinėliai yra apie 1 m ilgio. Vėliau cinamonas supjaustomas jau mums pažįstamomis lazdelėmis. Džiovinant ar pjaustant cinamono ritinėliai dažnai aplūžinėja ir suskyla. Atplaišos yra surenkamos ir yra sumalamos. Taigi pasauliui yra gerai pažįstamos dvi cinamono formos - lazdelėmis ir maltas. Iš prasčiausios kokybės nuobirų ir atplaišų yra distiliuojamas cinamono aromatinis aliejus. Šiomis dienomis Šri Lanka yra pagrindinis cinamono gamintojas ir tiekėjas pasauliui. Prieskonis iš Šri Lankos ir Seišelių salų yra pats kokybiškiausias ir labiausiai vertinamas. 

Vienas pirmųjų prieskonių, gabentas senovėje prekybos keliais į tolimus kraštus, ir buvo cinamonas. Cinamonas dažnai minimas net Senajame Testamente ir jo panaudojimas čia parašomas kaip Senovės Egipto religinių laidojimo ir mumifikavimo ceremonijų atributas. Tačiau yra galimybė, kad senoviniuose raštuose tikrasis cinamonas buvo sumaišytas su kinietiškuoju (Cassia).

Cinamono aromatas yra įsimenantis, karštas, pikantiškas, skonis - saldus. Tokį aromatą skleidžia eteris - cinamaldehidas. Yra distiliuojamas aromatinis cinamono aliejus, kuriame šio eterio yra labai didelė koncentracija. Cinamono aromatas naudojamas aromaterapijoje. Jis sušildo sielą, išsklaido sielvartą. Cinamonas turi afrodiziako savybių - tai veiksminga priemonė nuo lytinio šaltumo, dvasinės nejautros. Išsklaido slogią nuotaiką, padeda atgauti jėgas po išsekimo, depresijos, streso.

Cinamonas naudojamas tiek maltas, tiek ir lazdelėmis. Indijoje, Kinijoje ir visoje Azijoje cinamonas naudojamas ne tik saldiems patiekalams, kaip yra įprasta mūsų kultūroje, tačiau tai vienas iš plačiausiai naudojamų pagrindinių valgių prieskonių. Turbūt nėra valgio ar patiekalo, kuriam netiktų cinamonas. Dedama į ryžių, kitų kruopų, ankštinių, daržovių patiekalus, užkandžius, padažus, saldžiuosius patiekalus, ledus, vaisių salotas, keptus obuolius, pyragaičius, keksus, meduolius, juo barstomos košės. Tinkamas prieskonių arbatų, kavų bei kitų pieno gėrimų priedas. Cinamonas - tinkamas priedas prieskonių mišiniams, tirštiems pomidorų padažams, kopūstams. Cinamonu ir kitais prieskoniais pagardintų mūsų mėgstamų meduolių prototipas yra medaus pyragas, kurį mėgo senovės egiptiečiai, graikai ir romėnai. Šio ilgai išsilaikančio skanaus ir vertingo maisto produkto įdėdavo į žygį susiruošusiems kareiviams ar jūrininkams. Anksčiau per dideles šventes kepiniai turėjo didelę kultinę reikšmę - jie būdavo aukojami Dievams. Ir dabar išlikęs išskirtinis religinių švenčių akcentas - meduoliai su cinamonu ir kitais prieskoniais. Mums yra įprastas maltas cinamonas, kurį naudoti daugiau ar mažiau mokame visi. Cinamono lazdelės - retesnis reiškinys mūsų virtuvėse, tačiau būtent lazdeles naudoti yra patogiau visais kitais atvejais, nei kepiniai, į kurių tešlą ar įdarą geriau tinka maltas cinamonas. Cinamono lazdelės patogios tuo, kad verdant ar troškinant patiekalą, gaminimo pabaigoje lazdelę galime išimti, o jos aromatas išlieka patiekale. Kitas svarbus momentas - maltas cinamonas pakeičia patiekalo spalvą (pavyzdžiui, baltus ryžius paverčia pilkais), o skaidrų patiekalą (sriubą, gėrimą, kompotą) padaro drumstą. Šiuo atveju lazdelė yra nepakeičiama - ji atiduoda patiekalui aromatą, o patiekalo nei sudrumsčia, nei užtamsina jo spalvos.


Cinamono žievė

Maltą cinamoną saugokite sandariuose induose, saulei neprieinamoje vietoje. Geriausiai cinamoną laikyti namuose sandariame inde lazdelėmis. Jei reikia malto cinamono, prieš naudojimą lazdeles galite paskrudinti sausoje keptuvėje (nebūtinai) ir susimalti kavamale. Tuomet turėsite šviežio ypatingai aromatingo ir neišsikvėpusio cinamono.

Tradicinėje indų medicinoje - Ajurvedoje - cinamonas nuo seniausių laikų laikomas pagrindiniu prieskoniu ir vaistu. Cinamonas - šildantis prieskonis, dėl to jo savybės gerinti kraujotaką, kelti spaudimą, sušildyti kūną, spartinti sveikimą po bet kokios ligos Ajurvedoje yra ypač vertinamos. Cinamonas varo šlapimą, valo nuodus, ramina nervų sistemą, stimuliuoja gimdos veiklą, striprina seksualumą, slopina kosulį, gydo peršalimo ligas, varinėja organizmo skysčius, sušildo šąlančias galūnes. Cinamonas tinka diabetikams - jis reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Šis paskutinis teiginys jau yra įrodytas šiuolaikinio mokslo ir imtas taikyti praktikoje. Cinamonas medicinoje naudojamas nuo pykinimo, vidurių pūtimo (jo esama beveik visų skrandžio mikstūrų sudėtyje), žarnyno infekcijų ir dieglių, gerklės uždegimo, užkimimo. Cinamono aliejus naudojamas stomatologijoje.

Malto cinamono be vargo įsigysite visose maisto parduotuvėse. Cinamono lazdelių klauskite mūsų kavinėje "Vegafe" ir profesionaliose prieskonių parduotuvėse. Taip pat galite parsivežti iš užsienio kelionių.

/jogosmityba/

Keli patiekalų receptai su cinamonu:

Atgal