Receptų filtras

Siūlomi receptai

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Turkiški sluoksniuoti riešutiniai pyragaičiai – „baklava“

Baklava yra turbūt vienas iš garsiausių Vidurio Azijos šalių saldumynų. Šiame originaliame turkiškame baklavos recepte plonyčiai perregimi „filo" tešlos lapai pertepami sviestu, sluoksniuojami maltais riešutais ir kepami orkaitėje. Iškepęs pyragas per naktį mirkomas aromatingame cukraus ir medaus sirupe. Pagrindinis ir bene svarbiausias akcentas, norintiems paragauti tikro, skalsaus ir iki širdies gelmių saldaus rytietiško gardėsio: netaupykite šiam pyragui nei sviesto, nei cukraus, nei pagardų.

Jums reikės:

Pyragaičiams (orkaitės dydžio kepimo skardai):

  • 900 g (2 pakuočių) šaldytos "filo" tešlos (apie 32 skardos dydžio lapų);
  • 300 g ištirpinto sviesto;
  • 225 g graikinių riešutų;
  • 225 g pistacijų arba nuvalytų migdolų;
  • 2 kupinų šaukštelių cinamono;
  • ¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių;
  • 3-4 šaukštų rudojo cukraus.

Sirupui:

  • 450 g rudojo cukraus;
  • 500 ml vandens;
  • 50 ml citrinos sulčių;
  • kupino šaukšto minkšto medaus;
  • pusės gerai nuplauto apelsino žievės (tik oranžinio sluoksnio) ir/arba 2-3 šaukštų rožių vandens.

Patarimas

  • Jei tešlos lapai nuplyšo ar liko nuopjovų, galite išdėlioti juos mozaika tarp sveikų tešlos sluoksnių.

Atkreipkite dėmesį:

  • Medus šiame recepte yra nekaitinamas, o įmaišomas į ataušintą cukraus sirupą. Tokiu būdu jis nepraranda savo gerųjų savybių.

Ruošimo eiga

„Filo" tešlą atitirpinkite kambario temperatūroje, atsargiai išvyniokite ir išskleiskite, kad neįplėštumėte. Jei Jūsų kepimo skarda mažesnė nei tešlos lapai, apkirpkite juos žirklėmis iki reikiamo dydžio. Nuopjovas galite panaudoti tarpiniams sluoksniams (žr. „patarimas"). Riešutus sudėkite į elektrinę kapoklę ir smulkiai sumalkite. Sudėkite į dubenį, suberkite maltus gvazdikėlius, cinamoną, cukrų ir išmaišykite. Kepimo skardą konditeriniu teptuku ištepkite sviestu, įklokite vieną tešlos lakštą. Tešlos lapą ištepkite plonyčiu sviesto sluoksniu, atsargiai įklokite antrą tešlos lapą. Tokiu pačiu būdu susluoksniuokite pusę visos tešlos. Paskutinįjį lapą taip pat ištepkite sviestu. Suberkite riešutų ruošinį ir tolygiai paskirstykite. Užklokite tešlos lapu ir pabaikite sluoksniuoti pyragą tuo pačiu būdu. Pyrago viršų ištepkite sviestu. Orkaitę įkaitinkite iki 180oC. Aštriu peiliu supjaustykite pyragą rombo, trikampio arba kvadrato formos pyragaičiais. Pjaukite iki pat dugno. Pašaukite ir kepkite apie 40 minučių, arba kol pyragas pakils ir įgaus rusvai auksinę spalvą.

Kol pyragas kepa, išvirkite sirupą. Į puodą suberkite cukrų, užpilkite vandeniu, įmeskite apelsino žievę ir užvirkite. Virkite kelias minutes, puodą nukaiskite. Sirupą ataušinkite, kol bus vos šiltas. Išgriebkite apelsino žievę, supilkite citrinos sultis, rožių vandenį, įmaišykite medų.

Pyragą sulaistykite sirupu ir palikite kambario temperatūroje mažiausiai 4 valandoms arba geriausiai per naktį, kol sirupas visiškai susigers. 

Išeiga: apie 24-28 pyragaičiai (priklausomai nuo dydžio).