Receptų filtras

Siūlomi receptai

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Jūsų ajurvedinė konstitucija (doša)
Atgal
Mitybos rekomendacijos Vata tipo konstitucijai

Ši medžiaga skirta susipažinimui ir yra rekomendacinio pobūdžio. Ajurvedinės konstitucijos (došos) testą rasite čia.  

Saldus, Rūgštus, Sūrus maistas yra tinkamiausias Vata konstitucijos žmonėms, nes patenkina organizmą ir sumažina nepakankamo pasisotinimo tikimybę. Aštrus, Kartus ir Gaižus maistas mažiau reikalingas, nes išsausina organizmą ir padidina emocinį nestabilumą, ypač nepasitikėjimą savo jėgomis. Nė vienu skoniu Vata tipui negalima piktnaudžiauti, nes nuo to Vata dar daugiau išsibalansuoja, tačiau Saldus skonis Vatos racione galėtų dominuoti. Vatos virškinimas - silpniausias iš visų došų, dėl to maistas turėtų būti lengvai virškinamas ir uždegantis „Agni" - virškinimo ugnį. Tinkamiausias šiltas, riebalingas, sotus, daugiausia termiškai apdorotas maistas, tokį maistą Vata įsisavina lengviausiai, atvirkščiai, nevirtas arba ne iki galo suvirtas maistas Vata tipui gali būti sunki užduotis. Vatą labai didina sausas ir sprangus maistas: sumuštiniai, sausainiai, įprastiniai pietūs „mėsa su bulvėmis", greitas maistas ir pan. Vatą reikia minkštinti, šildyti ir drėkinti sriubomis, sultiniais, suvirtomis šlapiomis košėmis, daržovių troškiniais, padažais, sultimis. Vata tipui būtinas mitybos režimo laikymasis dėl silpno Vatos virškinimo, t.y. įpratinti organizmą nuolat tuo pačiu paros metu įžiebti virškinimo ugnį. Reikėtų išgerti po 6-7 stiklines vandens per dieną, kad pasišalintų perteklinis sausumas.

Nerekomenduojama: šaltas maistas, sausas maistas, salotos, nevirti produktai, gazuoti gėrimai, ledai.

Proporcijos: 50% grūdinių kultūrų; 20-30% baltymų; 20-30% vaisių ir daržovių.

Daržovės

Vatai labiausiai tinka termiškai apdorotos daržovės, kadangi ugnis padaro daržoves lengviau virškinamas silpnai Vatos virškinimo ugniai. Tai valgomojio ybiškė (okra), saldžiosios bulvės, griežčiai, daigintos garstyčios, japoninis baltasis ridikas, aguročiai, patisonai, kopūstai, žiediniai kopūstai (kopūstiniai - virti), kalendros žalumynai, pipirnė, juodosios alyvuogės, morkos, agurkai, pasternokai, pomidorai (termiškai apdoroti, pašalinus Vatai „neįveikiamas" odeles ir sėklas), burokai ir buroklapiai, šparagai, moliūgai, šparaginės pupelės ir žirnių ankštys, pankolis, cukinijos, žalios spalvos aštriosios paprikos, špinatai (termiškai apdoroti, nedideliais kiekiais), avokadai.
Nerekomenduojama Vatai naudoti šaldytų ir džiovintų daržovių, nes Vata yra pati sausa ir šalta. Taip pat Vata silpnai virškina šias daržoves: artišokus, baklažanus, brokolius, briuselinius kopūstus, termiškai neapdorotus kopūstus ir žiedinius kopūstus, bulves, kaliaropes, šviežius kukurūzus, raudonąsias aštriąsias paprikas, žalias alyvuoges, kiaulpienių žalumynus, saldžiąsias paprikas, petražoles, termiškai neapdorotus pomidorus, ropes, salierus, visas kitas nepaminėtas lapines daržoves. Jeigu šios lapinės daržovės visgi yra mėgstamos, reiktų ruošti salotas, gausiai jas pagardinant aliejumi arba grietine. Tačiau jei Vata kenčia nuo sąnarių ar raumenų skausmo, reikėtų iš raciono išbraukti špinatus, bulves, pomidorus, baklažanus ir paprikas (pastarieji yra tos pačios šeimos augalai, įskaitant bulves). Sąnarių skausmai byloja apie giliai organizme išsikerojusią Amą (toksinus).

Vaisiai

Vatai tinka visi saldūs vaisiai, ir tie rūgštūs vaisiai, kuriuos suvalgius lieka saldus „vipak" (skonis, atsirandantis suvalgius tam tikrą maistą): abrikosai, ananasai, saldūs apelsinai, raudonosios ir mėlynosios vynuogės, vyšnios, trešnės, melionai, razinos, šviežios datulės, kiviai, braškės, žemuogės, citrinos, žaliosios citrinos, prinokę mangai, papajos, persikai, saldžios slyvos, tamarindai, figos, obuoliai (kepti, virti), uogos, rabarbarai, spanguolių uogienė ar padažas, granatų sirupas, bananai (tik labai gerai sunokę!)
Nerekomenduojama: arbūzai, granatai, kriaušės, datulės džiovintos, spanguolės, persimonai (churma), džiovintos slyvos, obuoliai (termiškai neapdoroti), kiti džiovinti vaisiai, kriaušės, visi nepakankamai sunokę vaisiai. Paprastai Vatai netinka visi džiovinti vaisiai dėl jų koncentruotumo; silpna Vatos virškinimo ugnis sunkiai juos „įveikia". Džiovintus vaisius Vata gali valgyti tik gerai išmirkytus vandenyje.

Grūdiniai

Rekomenduojama: spelta, avižiniai dribsniai (tik košės pavidalu), avižos, kvietinės kruopos, kvietiniai miltai, ryžiai, burnočiai („amaranth"), bolivinė balanda „quinoa", daiginti kviečiai. Vietoje duonos Vata turėtų rinktis šviežiai išvirtas košes.
Nerekomenduojama: grikiai, kukurūzų kruopos ir dribsniai, sausi avižiniai dribsniai ir avižinės sėlenys, kviečių sėlenys, soros, rugiai, miežiai, makaronai, kuskusas, ryžių paplotėliai, duoniukai, sausučiai, trapučiai, valgomasis maniokas („tapioca"), mieliniai kepiniai (didina dujų kiekį organizme, kuomet Vata ir taip turi dujų perteklių). Nors čia paminėti grikiai, rugiai, soros ir avižos sausina organizmą ir Vatai mažiau tinkami, tačiau yra maistingi, ir retkarčiais Vata dėl įvairovės gali mėgautis ir šiais grūdiniais, tačiau tik šlapių ir gerai išvirtų košių pavidalu su, pavyzdžiui, išvalytu lydytu sviestu dėl riebumo.

Ankštiniai

Ankštiniai yra gyvulinio maisto baltymų augalinis pakaitalas. Jie turi daug sunkiai virškinamų polisacharidų, ir kaip virškinimo atliekas išskiria organizme azoto dujas. Vatos tipo žmonės ir taip turi dujų perteklių, dėl to piktnaudžiauti ankštiniais nevertėtų, o juos renkantis reikia labai gerai išmirkyti prieš verdant, pakeisti vandenį ir labai gerai išvirti. Gerai išvirti ankštiniai turi būti jau sukritę arba bent jau pradėję irti. Taip pat verdant naudoti prieskonius: ciberžolę, kuminą, kalendrą, taip pat imbierą, asafetidą. Taip ruošdami ankštinius nesuerzinsite Vatos.
Rekomenduojama: žirniai (gerai išvirti; rinkitės skaldytus), žalieji žirneliai, mungo pupuolės (mung-dalas), sojų padažas, sojų „mėsa", sojų sūris (nedideliais kiekiais), tikrasis kajanas (toor dal), indinės pupuolės (urad dal), rausvieji lęšiai (masoor dal). Mungo pupuolės šiuo atveju bus tinkamiausios, nes turi didelį kiekį maistingų baltymų, yra labai lengvai virškinamos ir mažiausiai dirgina protą.
Nerekomenduojama: avinžirniai, blogai išvirti ankštiniai, sojų pupelės, pupos, juodieji ir žalieji lęšiai (galima nedideliais kiekiais, labai gerai išvirtus su asafetida), žemės riešutai (skatina kraujo krešėjimą ir jį tirština. Tai pavojinga Vatai).

Pieno produktai

Rekomenduojama: dauguma pieno produktų, tokie, kaip jogurtas (atmieštas, išplaktas - su prieskoniais, vaisiais), liesas išplaktas rūgpienis, sviestas, karvės ir ožkos pienas (stipriai šiltas), pasukos, grietinė, šviežias minkštas sūris.
Nerekomenduojama: neplaktas jogurtas, rūgpienis, ledai, fermentinis sūris (galima nedideliais kiekis karštame patiekale lydytas), pieno milteliai, kondensuotas pienas.

Prieskoniai ir pagardai

Paprastai Vatai tinka visi prieskoniai ir dauguma pagardų, nes šie skatina virškinimą. Rekomenduojama: rudieji ir raudonieji jūros kopūstai, garstyčios, pomidorų pasta, aštrūs užkandžiai, sojų padažas, druska, tamarindas, actas (tik natūralus), sezamas, linų sėmenys, saulėgrąžos, moliūgų sėklos, sezamo sėklų pasta („tahini"), tikrasis šventkmynis, anyžiai, žvaigždinis anyžius, vanilė, gvazdikėliai, garstyčių sėklos, mairūnas, imbieras (šviežas ir džiovintas), raudonėlis („oregano"), kardamonas, kalendra, cinamonas, kmyninis kuminas, ciberžolė, aguonos, kvapiosios murėjos lapeliai, migdolų ekstraktas, muskato riešutas, mėtos, ožragė, džiovintos paprikos, kvepiantys pipirai, juodieji pipirai, aštriosios paprikos, petražolės (džiovintos), rozmarinas, krapai, pankolis, čiobreliai, šafranas, estragonas, vegetarinis majonezas. Perdėtas aštrių prieskonių naudojimas gali taip pat išbalansuoti Vatą. Pats geriausias prieskonis Vatai - asafetida. Asafetida „perima" dalį virškinimo funkcijų, kurios pas tikrą Vatą yra silpnos.
Nerekomenduojama: krienai, kmynai, sprogdinti kukurūzai.

Riešutai

Tinka visi riešutai nedideliais kiekiais, įskaitant kokosus. Labiausiai tinka migdolai, Vata turėtų juos valgyti kasdien. Prieš valgant, migdolus reikėtų nuplikyti verdančiu vandeniu ir nulupti odelę. Paprastai Vata turėtų mirkyti verdančiame vandenyje net ir riešutus. Riešutai - koncentruotas maistas, dėl to vienkartinis kiekis turėtų būti nedidelis, arba tuomet reiktų riešutus malti ir berti į maistą, daryti riešutų pieną, naudoti riešutų aliejus.

Riebalai

Rekomenduojama: labiausiai Vatai tinka išvalytas lydytas sviestas, sezamo aliejus, alyvuogių, garstyčių, kokosų aliejai, kiek silpniau - dauguma kitų aliejų.
Nerekomenduojama: linų sėmenų aliejus.

Saldikliai

Rekomenduojama: klevų sirupas, medus, palmių cukrus, melasa, ryžių sirupas, fruktozė, miežių salyklas, rudasis cukranendrių cukrus.
Nerekomenduojama: rafinuotas cukrus, šokoladas.

Gėrimai

Rekomenduojama: abrikosų, alijošiaus, ananasų, apelsinų, vynuogių, vyšnių, mangų, morkų, papajų, persikų sultys, migdolų pienas, citrinų limonadas (natūralus), ryžių pienas, uogų sultys, visokios kitokios saldžios sultys, žolelių ir prieskonių arbatos, grūdų kava.
Nerekomenduojama: granatų, kriaušių, spanguolių, slyvų, pomidorų, daržovių sultys, kava, kakava, juodosios ir žaliosios arbatos, gėrimai su ledukais, šalti pieniški gėrimai, daržovių nuoviras, šaltas sojų pienas.

/jogosmityba/

Atgal