Receptų filtras

Siūlomi receptai

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. - „dehin"). Sūrio gaminimo principas labai paprastas: gerame jogurte apie pusę visos masės sudaro išrūgos, ir mums reikia tas išrūgas atskirti. Jogurtas pakabinamas šaltoje patalpoje ar šaldytuve keliuose sluoksniuose marlinio audinio ir per tam tikrą laiką išrūgos išvarva. Išrūgų neišpilkite - tai pati geriausia rūgšti priemonė naminiam saldaus pieno sūriui - „panyrui" gaminti. Likęs marlėje susikondensavęs darinys ir yra jogurto sūris - šilkinis, minkštas, blizgantis, glotnus, lygus, be jokių gumuliukų. Jogurtas tirštinamas per naktį arba nuo ankstyvo ryto, dėl to deserto teks palaukti. Jogurto sūrį gaminkite tik iš naminio jogurto - pirktinis jogurtas yra homogenizuotas, dėl to išrūgos neatsiskirs. Homogenizacija - tai procesas, kurio metu yra pasiekiama vienalytė produkto konsistencija, kuomet produktas veikiant laikui neišsisluoksniuoja, t.y. iš pieno produktų neatsiskiria nei riebalai, nei išrūgos.

Jums reikės:

  • 1 l naminio jogurto, gaminto iš neilgai virto pieno. (Pirktinis jogurtas čia netiks, nes yra homogenizuotas, žr. aukščiau);      
  • 100 g cukraus (arba pagal skonį);
  • 1-2 šaukštų karšto pieno;
  • žiupsnio šafrano;
  • šaukšto rožių vandens (nebūtinai);
  • ½ šaukštelio malto kardamono.
  • vaisių, pistacijų puošimui.

Ruošimo eiga

Į tinklelinį sietą įklokite trisluoksnį marlinio audinio gabalą, sietą uždėkite and dubens ar nedidelio puodo, ir į sietą supilkite jogurtą. Pastatykite šaldytuve nakčiai arba mažiausiai 12 valandų. Per tą laiką iš jogurto išvarvės išrūgos, jogurtas ypatingai sutirštės ir tūris sumažės perpus. Po nurodyto laiko išrūgas atidėkite, panaudosite jas „panyrui" gaminti, o sūrį sukrėskite į dubenį. Jei konsistencija tinkama, sūris iškris pats kaip vientisas gabalas ir nereiks jo iškabinti šaukštu. Šafraną sudėkite į prieskonių trintuvę ir gerai sugrūskite. Užpilkite karštu pienu ir atidėkite 15 minučių. Retkarčiais pamaišykite, kad šafranas intensyviau atiduotų savo spalvą ir aromatą. Į sūrį įsukite cukrų, suberkite kardamoną, supilkite rožių vandenį ir šafrano pieną. Viską gerai išplakite. Desertas yra tirštas, išlaiko jam suteiktą formą. Patiekite su mėgstamais vaisiais ir pabarstykite trupintomis pistacijomis.

Išeiga: 2-3 porcijos.