Receptų filtras

Siūlomi receptai

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Jūsų ajurvedinė konstitucija (doša)
Atgal
Mitybos rekomendacijos Pita tipo konstitucijai
Ši medžiaga skirta susipažinimui ir yra rekomendacinio pobūdžio. Ajurvedinės konstitucijos (došos) testą rasite čia.

Pitos tipo žmonėms reikėtų vengti Rūgštaus, Sūraus ir Aštraus - karštų skonių, o atsižvelgti ir į savo racioną įtraukti Saldų, Gaižų ir Kartų. Pitos tipo žmonėms netinka šie „stiprūs" ir karštos prigimties maisto produktai: mėsa, kiaušiniai, alkoholis, rauginti produktai, actas ir visi padažai, į kurių sudėtį jis įeina, rūkyti produktai, mieliniai produktai ir druska. Visi šie dalykai stiprina prigimtinį Pitos įniršį ir jos polinkį įtakoti kitų žmonių valią. Taip pat didina ir taip karštą Pitą. Pita turėtų rinktis šaldančius produktus: grūdines kultūras, vaisius, daržoves, arba bent jau pasistengti, kad šios maisto produktų grupės dominuotų kasdieniniame racione. Pitai ypatingai tinka vegetarinė mityba, tačiau, kaip bebūtų įdomu, būtent Pitai tapti vegetaru yra sunkiausia, lyginant su kitomis došomis. Pitai geriausiai iš visų došų tinka termiškai neapdorotas, žalias maistas. Pitos ugnis sugeba įveikti visus kitoms došoms sunkiai „kramtomus" baltymus ir polisacharidus, dėl to Pitos racione daiginti grūdai, ankštiniai, nevirtos daržovės, vaisiai galėtų dominuoti. Pita nuolat gali valgyti šaltą maistą, jai nebūtinas papildomas šilumos šaltinis, kurį suteikia šiltas maistas, kas, pavyzdžiui, atvirkščiai, yra būtinas Vatai ar Kapchai.

Proporcijos: 50% - grūdai, kruopos; 20% - baltymai; 30% - vaisiai ir daržovės.

ikon1
Grūdiniai

Rekomenduojama: miežiai ir perlinės kruopos (šaldo ir sausina bei „sugeria" perteklines skrandžio sultis, kurių Pita visuomet turi per daug), balti ir laukiniai ryžiai, valgomasis maniokas („tapioca"), avižos ir jų dribsniai (virti, košės pavidalu), kviečiai ir kvietinės kruopos (įeina ir kitos kvietinės kruopos - tai kuskusas, „bulgur", manų kruopos, kvietiniai dribsniai, kviečių sėlenys, spelta, makaronai, daiginti kviečiai).
Nerekomenduojama: grikiai, soros, kukurūzai, jų kruopos, bolivinė balanda („quinoa"), avižiniai dribsniai (sausi), rudieji ryžiai, rugiai (pasižymi šildančiu poveikiu ir Pitai netinka). Mielinė duona ir kiti mieliniai gaminiai (batonai, bandelės, mieliniai pyragai) netinka Pitai dėl Rūgštaus skonio, susidarančio rūgimo metu, tačiau visos bemielės kvietinės duonos Pitai tinka ypatingai. Pita taip pat neturėtų vartoti daug ruginės juodos duonos dėl rugių šildančio poveikio ir rūgštaus skonio.

Daržovės

Pitos tipo žmonės daržoves galėtų valgyti ryte, per pietus ir vakare, tik reikėtų vengti tokių rūgščių ir karštos prigimties daržovių, kaip pomidorai, baklažanai, ar tokių aštrių, kaip čili pipirai, ridikai, daigintos garstyčios. Pomidorai nerekomenduojami jokiu pavidalu - tiek šviežiu, tiek virtu ar keptu, tiek ir padažo ar sulčių pavidalu. Pita turėtų atsisakyti karšto aštraus česnako, krienų ir svogūnų. Taip pat netinka kaliaropės ir ropės (nevirtos), kukurūzai (švieži), alyvuogės, burokėliai (nevirti), buroklapiai, špinatai (žr. išimtį). Virti burokai, kaliaropės ir baltasis japoninis ridikas (būtent - virti!), morkos visais pavidalais - valo kepenis (Pagal Ajurvedą, kepenys - pykčio organas. Pyktis būdingas Pitai) ir padeda kontroliuoti Pitą. Pitai reikėtų rinktis šaltas, žalios spalvos daržoves - jos ramina Pitą. Termiškai apdorotas baltasis ar geltonasis svogūnas retkarčiais galimas Pitai, ir, nors jis yra karštas, kaitinamas praranda savo aštrumą ir tampa saldžiu skoniu. Tačiau tai nepasakytina apie šviežią svogūną arba violetines bei raudonas šio augalo rūšis. Tokie svogūnai Pitai per aštrūs. Pita turi vengti aštrių čili pipirų, tačiau nedideli kiekiai juodojo, baltojo ar kitų spalvų pipirai žirneliais yra Pitai tinkami.
Išimtis: špinatai yra galimi Pitai dėl žalios spalvos ir šalto poveikio, tačiau ruošiant špinatus geriausiai maišyti juos su pieno produktais - grietine, išvalytu lydytu sviestu, jogurtu. Galimi ir kiti karšti žalumynai, tokie, kaip petražolė, tačiau ją galima valgyti tik neperaugintą, šviežią, jauną, nes peraugintoje petražolėje dominuoja rūgštus skonis.
Rekomenduojama: artišokai, saldžiosios bulvės, griežčiai, pasternokai, kopūstai, avokadai, brokoliai, Briuselio kopūstai, šparaginės pupelės, žirnių ankštys, cukinijos, avokadai, saldžiosios paprikos (labiausiai tinkamos žaliaspalvės), moliūgai, patisonai, agurkai, bulvės, morkos, valgomoji ybiškė („okra"), kalendros žalumynai, pipirnė, įvairių rūšių salotos, salierai, šparagai, žiediniai kopūstai, kviečių, avižų, miežių daigai, žieminės bulvės (topinambai), pankolis, žalios spalvos daržovės ir žalumynai, lapinės daržovės. Raudonos, geltonos, oranžinės spalvos daržovės paprastai yra šildančio poveikio, ir labiau tinka valgyti žiemą (šaltuoju sezono metu). Jei šiame sąraše neišvardintos visos galimos daržovės, tos daržovės turi pasižymėti saldžiu skoniu ir šalta prigimtimi. Tuomet jos yra tinkamos Pitai.

Vaisiai

Pitos tipo žmonės turi valgyti saldžius vaisius ir vengti rūgščių. Pitos tipas nevaldomai nusipurto, pamatę rūgščias uogas ar obuolius, o pilname krepšyje skirtingų obuolių net ir neklausinėdami, mokės išsirinkti saldžiausius. Pitai nereikia valgyti net ir tų saldžių vaisių, kurie jai tuo metu atrodo rūgštūs: tai gali atsitikti, renkantis ananasus, apelsinus, vynuoges, vyšnias, obuolius, granatus ar daugumą uogų. Paprastai Pitai mažuma uogų rūšių yra tikrai saldžios.
Nerekomenduojama: rūgštūs abrikosai, ananasai, apelsinai, obuoliai, rūgščios uogos, vyšnios, slyvos, vynuogės, bananai, greipfrutai, braškės ir žemuogės, kiviai, citrinos, persikai, rabarbarai, tamarindas, žalieji mangai, spanguolės, bruknės. Papaja, nors ir yra saldi, gali būti per daug karšta Pita tipui. Bananai, nors ir yra saldaus skonio, sukelia rūgštų efektą, kuomet yra suvirškinami („vipak").
Rekomenduojama: datulės ir raudonos bei mėlynos vynuogės ypatingai tinka Pitai, nes nes pasižymi saldžiu skoniu ir laisvina žarnyną. Nors ir rūgščios, citrinos, o ypatingai laimo citrinos, saikingai vartojamos, mažina Pitą, padauginus citrinų - didina. Pitai labiausiai tinkami vaisiai yra šie: abrikosai (sunokę!), ananasai, saldūs apelsinai, vynuogės, arbūzai, saldžios vyšnios, trešnės, granatai, kokosai, kriaušės, melionai, datulės, žaliosios citrinos, raudonieji mangai, nektarinai, persikai (sunokę!), saldžios slyvos, džiovinti ir cukrinti vaisiai, sunokę persimonai (churma), saldžių rūšių obuoliai, saldžios uogos.

Pieno produktai

Rekomenduojama: viso saldaus (šviežio, nerauginto) pieno produktai yra labai naudingi Pitai. Saldus pienas, saldi grietinėlė, nerūgšti grietinė, saldžios grietinėlės sviestas ir iš jo paruoštas išvalytas lydytas sviestas labai ramina įsiplieskusią Pitą. Jogurtą galima vartoti, jei jis yra ruoštas namuose ir dar saldus, t.y. neperraugintas. Tik tuomet jį reiktų suplakti ir per pusę atmiešti vandeniu, jei ruošiamasi gerti, arba jogurtu šiek tiek pagardinti salotas. Puikiai tinka visi švieži, minkšti ir saldaus pieno sūriai. Pita gali gerti neriebias pasukas.
Nerekomenduojama: rūgščios varškės ir fermentiniai sūriai, rūgšti grietinė, visi kiti rūgštūs rauginto pieno produktai.

Ankštiniai

Šiaip sunkiai virškinami ankštiniai Pitai yra puikus maistas. Tačiau piktnaudžiavimas ankštiniais sukelia dujas organizme ir gali suaktyvinti Vatą. Rausvos ir geltonos spalvos lęšiai ar žirniai yra karštos prigimties, ir Pitai tinka mažiau, tačiau jei iš jų yra verdamos trintos sriubos arba ruošiamas garsusis „Kichari" (mungo pupelių, ryžių ir daržovių troškinys), Pita gali puikiai vartoti.
Rekomenduojama: žalieji ir juodieji lęšiai, džiovinti žalieji žirniai, sojos ir kitokios pupelės bei pupos, mungo pupuolės su luobele (mung-dalas), avinžirniai, taip pat tam tikri sojos produktai.

Riešutai ir sėklos

Iš esmės, riešutai yra perdaug karšti ir riebalingi ir taip karštai bei riebiai Pitai.
Rekomenduojama: kokosas, saulėgrąžos, moliūgų sėklos. Pita turėtų pamėgti ir nuolat vartoti kokosų pieną - puikiai atšaldantį Pitos karštį. Pita žiemos metu gali po truputį vartoti įvairių rūšių riešutų, tik reikia sekti savo savijautą ir elgesį.

Saldikliai

Pita tipas paprastai mėgsta saldumynus, nes saldus skonis ramina. Pitos tipo atstovams geriausiai iš visų sekasi perdirbti saldų maistą, taip pat ir cukrų, nes saldūs produktai vėsina Pitos karštį. Karštu sezono metu Pitai saldaus galima valgyti daugiau, nei šaltu sezono metu. Ilgalaikis medaus vartojimas, kuris, nors būdamas ypatingai Saldžiu, yra iš prigimties karštas, gali suaštrinti Pitą. Dėl to medus yra Pitos žiemos sezono saldumynas.

Riebalai

Pita iš prigimties yra riebi, dėl to Pitos maistas turėtų būti neriebus, ir aliejais piktnaudžiauti nereikėtų.
Rekomenduojama: migdolų ir linų sėmenų aliejai, išvalytas lydytas sviestas, taip pat įvairovei kokosų, alyvuogių, sojų, graikiškų riešutų ir saulėgrąžų aliejai.
Nerekomenduojama: avokado, kukurūzų, sezamo, migdolų, rapsų aliejai.

Prieskoniai ir pagardai

Praktiškai visi prieskoniai ir pagardai, maisto priedai, padažai, užpilai ir t.t. stiprina Pitai būdingą nepakantumą, pyktį ir skubėjimą. Nors ir kaip Pita visa tai mėgtų, šių dalykų Pitai reikėtų vengti.
Rekomenduojami tik šie natūralūs prieskoniai: pankolio sėklos, kalendros sėklos, anyžiai, ciberžolė, šafranas, kmyninis kuminas (tik kartu su kalendra!), krapai, mėta, kardamonas, šiek tiek cinamono, juodieji pipirai ir dar keli švelnūs prieskoniai. Taip pat tinka prieskoninės šviežios ir džiovintos žolelės (petražolė - mažiausiai).
Nerekomenduojama. Nuo stalo Pitai reikėtų nuimti garstyčias, krienus, pomidorų padažus, majonezą, actą, aštriąsias paprikas ir druską. Visi aštrūs ir rūgštūs padažai ir pagardai didina ir taip karštą Pitos aštrumą, dar labiau įplieskia liepsnojančią Pitos ugnį. Druska yra iš prigimties karšta ir Sūraus skonio, ko Pita ir taip turi su kaupu. Jei nesiseka visiškai atsisakyti druskos, Pita druską gali vartoti labai nedideliais kiekiais, su sąlyga, kad gyvenime užsiims aktyvia fizine veikla (t.y. turės galimybę druskos perteklių pašalinti prakaito liaukomis).

Gėrimai

Rekomenduojama: abrikosų, apelsinų, vyšnių, vynuogių, granatų (tik saldžios!), kriaušių, persikų, alijošiaus, mango, obuolių, uogų, slyvų sultys (visos išvardintos ir kitokios sultys Pitai turėtų atrodyti saldžios, tik tuomet yra tinkamos), migdolų pienas, sojų pienas, šalti pieniški gėrimai, šiltas pienas su Pitai tinkamais prieskoniais, grūdų kava, daržovių nuoviras, daržovių sultys, ryžių pienas, įvairios žolelių arbatos. Ypatingai Pitą malšina pankolių, anyžių ir kalendros arbatos.
Nerekomenduojama: pomidorų, ananasų, papajos, morkų, spanguolių ir visos kitos sultys, kurios Pitai atrodo rūgščios, gėrimai su kofeinu, gazuoti gėrimai, vanduo su citrina, šokoladiniai gėrimai, rauginti gėrimai (tokie, kaip gira). Alkoholis yra per karštas gėrimas Pita tipui. Alus yra rūgimo produktas, pasižymintis rūgščiu skoniu, ir didinantis Pitą, todėl, jei įmanoma, geriau vengti ir jo. Kadangi juoda ir žalia arbata pasižymi gaižiu skoniu, nepiktnaudžiaujant Pitai gali būti tinkamu gėrimu. Kava yra karšta, rūgšti ir aštri, dėl to Pitai kava - vienas iš labiausiai nepageidaujamų gėrimų. Kava erzina kepenis - pykčio organą ir stimuliuoja Pitos agresiją. Ilgalaikis kavos vartojimas Pitai nusilpnina virškinimo ugnį, perkaitina kraują ir sukelia tokius simptomus, kaip išsekimas, galvos skausmai, širdies ritmo ir kvėpavimo sutrikimai. Jeigu Pita visgi nenori atsisakyti kavos, pienas ir kardamonas kavoje galėtų būti švelninančia priemone.

/jogosmityba/

Atgal