Man šiek tiek baisoka naudoti šaldytus žirnelius
-
- Man šiek tiek baisoka naudoti šaldytus žirnelius ir kitas daržoves pirktas prekybos centre. Kaip jūs manote, ar sveika jas naudoti, ar nėra ten "chemijos"?
- Šaldytose daržovėse chemijos nėra. Daržovės šaldomos "smūginio" šalčio principu, kuomet patalpinamos į labai žemą temperatūrą (apie minus 40 laipsnių), vėliau laikomos ir transportuojamos -18 laipsnių. Dėl to naudoti chemijos nėra jokios technologinės prasmės, o ir tokioje temperatūroje jokios patogeninės bakterijos taip pat nesivysto. Jeigu remtis moksline puse, Pasaulinė Sveikatos ir Vaistų Organizacija, įkurta 1998 metais, padarė tyrimus, kurių išvadose pateiktas atsakymas: šaldytose daržovėse yra visi tie patys mikroelementai ir vitaminai, kokie yra šviežiuose. O be to, užšaldyti savo geriausio sunokimo ir sezono metu, tokie vaisiai ar uogos yra gerokai sveikesni ir turtingesni vitaminais, nei tokie patys atvežti švieži ne savo sezono metu. Iš jogos ar ajurvedos pusės bet koks vaisių ar daržovių konservavimo būdas atima iš jų praną - gyvybinę energiją. Bet kiek man teko domėtis, bandyti, praktikuoti - šaldymas yra pats geriausias ir mažiausiai žalos pridarantis konservavimo būdas visomis prasmėmis (pavyzdžiui, lyginant su marinavimu, konservavimu). Reikia tik nenusižengti technologijai - atšildytų produktų nebešaldyti dar kartą, tik atšildžius nedelsiant apdoroti ir pan. Sėkmės.
Jūsų klausimas