Receptų filtras

Siūlomi receptai

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Tradiciniai indiški pyragėliai - “Samosa”

Šie trikampiai pyragėliai paplitę po visą Indiją taip plačiai, kad vargu, ar rastumėte gatvelę, kurioje nestovėtų vežimėlis su dideliu puodu įkaitusio sviesto "ghee" ir gausybe jame gruzdančių "samosų". Šalia ant žemės suraitę kojas sėdi šeimininko sūnūs ir žaibišku greičiu mikliais pirštais lanksto "samosų" pusgaminius. Per šimtmečius neišblėsusi aistra...

Jei neturite visų recepte nurodytų prieskoninių ingredientų, nenusiminkite, ką į „samosus" įdėsite, tą ir surasite, o skanu bus bet kuriuo atveju. Indijoje teigiama, jog yra tiek „samosų" įdaro variantų, kiek yra žvaigždžių danguje, taip kad pirmyn į eksperimentą! Be abejo, egzsistuoja tam tikras bendras receptas, siūlantis išlaikyti klasikinę tetraedro (trikampės piramidės) formą, ploną bei traškų tešlos apvalkalą ir pačią „samoso" esmę, tačiau apribojimų įdarui, „samosų" tešlos sudėčiai, sulipdymo ar kepimo būdui praktiškai nėra. Šiame tinklaraštyje Jums bus pasiūlyta daugybė "samosų" variantų, tačiau pradėsime nuo klasikinio ir populiariausio. „Samosai" paprastai yra priskiriami užkandžiams arba kelioniniam valgiui, tačiau tai gali būti ir puikus pagrindinis pietų patiekalas. Ir dar - teigiama, kad kuo „samosai" mažesni ir kuo plonesnė jų tešla, tuo daugiau pagyrų vertas šeimininkas (-ė).

Jums reikės:

Tešlai:

Įdarui:

  • 500 g nuluptų ir nuplautų bulvių;
  • 200 g žaliųjų žirnelių (tiks ir šaldyti, prieš ruošimą atitirpinkite);
  • kelių žiedinio kopūsto žiedynų;
  • šaukštelio kmyninio kumino;
  • šaukštelio pankolio sėklų;
  • ½ šaukštelio ožragės;
  • 1 cinamono lazdelės;
  • šaukštelio maltos kalendros;
  • šaukštelio ciberžolės;
  • pusės aitriosios žalios paprikos, išvalytomis sėklytėmis ir smulkiai sukapotos;
  • 1,5 šaukšto sutarkuoto šviežio imbiero;
  • 2-3 šaukštų šviežiai sutarkuoto kokoso riešuto drožlių;
  • ½ šaukštelio asafetidos;
  • šaukštelio "garam masala" prieskonių mišinio;
  • 2 šaukštelių druskos;
  • 2 šaukštelių rudojo cukraus;
  • šaukšto citrinos sulčių;
  • šluotelės smulkiai sukapotos šviežios kalendros;
  • 2 šaukštų išvalyto lydyto sviesto "ghee" įdarui ir kiek daugiau aliejaus arba išvalyto lydyto sviesto „ghee" pyragėlių gruzdinimui.

Patarimas:

  • Vandens, kuriame virė daržovės, neišpilkite, surinkite ir jame išvirkite sriubą (žr. čia).

Ruošimo eiga

Tešlai skirtus miltus prasijokite į dubenį. Suberkite druską ir supilkite šiltą sviestą "ghee". Riebalus įtrinkite į miltus pirštais, kad visos miltų kruopelytės pasidengtų riebalais, o turinys dubenyje primintų duonos minkštimo trupinių krūvelę. Supilkite šiltą vandenį ir išminkykite tešlą. Tešlą minkykite 5-7 minutes, kol ji taps tąsi ir vienalytė. Tešlą įdėkite į polietileninį maišelį arba apvožkite dubenyje kitu mažesniu dubeniu ir atidėkite kambario temperatūroje valandai, kad išbrinktų miltai.

Bulves užkaiskite virti pasūdytame vandenyje. Jei turite daržovių garinimo puodą, uždėkite jį ant bulvių, sudėkite žiedinius kopūstus, uždenkite ir pastatykite virti kartu. Kol bulvės išvirs, žiediniai kopūstai išsitroškins garuose. Jei tokios galimybės neturite, tiesiog atskirai išvirkite žiedinius kopūstus. Atskirame nedideliame puode užkaiskite virti žirnelius, pasūdykite. Žirnelius virkite 10-15 minučių. Išvirusias bulves nukoškite, ataušinkite ir supjaustykite kubeliais. Susmulkinkite žiedinius kopūstus, nukoškite žirnelius. Gilioje keptuvėje išlydykite įdarui skirtą sviestą. Kai sviestas įkais, suberkite pankolį, kmyninį kuminą ir cinamono lazdelę. Kepkite, kol prieskoniai švelniai patamsės. Sudėkite ožragę, asafetidą, imbierą, aitriąja papriką ir maišydami pakepkite dar keliolika sekundžių. Sudėkite "garam masala", maltą kalendrą ir ciberžolę, išmaišykite. Sudėkite bulves, žirnelius ir žiedinį kopūstą. Pasūdykite, suberkite cukrų ir kokosų drožles. Kepkite nuolat maišydami 5 minutes. Supilkite citrinos sultis ir išmaišykite. Įdarą nukaiskite ir atidėkite, kad atauštų.

Gilioje keptuvėje arba storasieniame puode (geriausiai - gruzdintuvėje) užkaiskite gruzdinimui skirtus riebalus. Tešlą padalykite į 8 lygias dalis. Tešlos gumuliukus uždenkite drėgna pašluoste, kad neapdžiūtų. Paimkite vieną tešlos gumulėlį ir iškočiokite plonu 15-18 cm skersmens lakštu. Peiliu padalykite tešlos lakštą į tris vienodus trikampius po 60o (trikampių viršūnės "žiūri" viena į kitą tešlos lakšto centre). Imkite vieną iš trikampių ir sulenkite taip, kad gautumėte kūgį (vieną lygiakraštę kraštinę uždėkite ant kitos lygiakraštės kraštinės), sulipdykite pirštais siūlę (žr. schemą dešinėje). 2/3 kūgio tūrio užpildykite įdaru. Uždarykite pyragėlio angą, tešlą gerai užspauskite pirštais, kad gruzdinant neatsidarytų ir "patupdykite" pyragėlį ant stalo. Pakartokite tą patį likusiems tešlos trikampiams ir visai likusiai tešlai. Dėkite pyragėlius į įkaitintus riebalus ir gruzdinkite iš visų pusių iki gražios auksinės spalvos. Iškepusius išgriebkite kiaurasamčiu, gerai nuvarvinkite ir padėkite ant popierinių servetėlių ar popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Skaniausi dar šilti, tačiau puikūs ir ataušę.

Išeiga: 24 pyragėliai ("samosai").