Receptų filtras

Siūlomi receptai

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Skraidančių lėkščių antplūdis arba įdaryti patisonai

Jei kas nors pamiršta, kaip atrodo patisonas, žinantis primena, kad tai tokia balta daržovė, panaši į skraidančią lėkštę. Ir iš karto tampa aišku. Šios daržovės yra labai plataus panaudojimo: iš jų kepa blynus, verda sriubas, troškina, konservuoja. Skoniu primena cukinijas, tik yra kietesni ir sausesni. Jaunų patisonų sėklos minkštos ir gali būti suvalgomos. Šiame patiekale patisonai tikrai atrodys kaip skraidančios lėkštės, jie išlaikys savo stulbinančią formą ir ypatingai pradžiugins mažuosius valgytojus. Taip pat tai puikus siurprizas svečiams. Išskobto minkštimo neišmeskite - Jūs galite išspausti sultis kartu su kitomis daržovėmis, atidėti kokiam nors troškiniui ar sriubai. Lygiai tokiu pačiu būdu Jūs galite įdaryti baklažanus. Taigi: skraidančios patisonų lėkštės...

Jums reikės:

  • 4 nedidelių jaunų patisonų (apie 10-12 cm skersmens);
  • 1 morkos;
  • 2 saliero stiebų;
  • ½ raudonos aštriosios paprikos, išvalytomis sėklytėmis ir smulkiai sukapotos;
  • 100 g trumpagrūdžių apvalių ryžių;
  • 50 g sojos faršo;
  • ½ šaukšto tirštos pomidorų pastos (ne padažo);
  • ¼ šaukštelio asafetidos (kvapniosios ferulos);
  • ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
  • ½ šaukštelio maltos kalendros;
  • šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių;
  • šaukštelio druskos;
  • 2-3 šaukštų saulėgrąžų aliejaus;
  • po šluotelę šviežios kalendros ir petražolių, nuplautų ir smulkiai sukapotų.

Atkreipkite dėmesį:

  • "Skraidanti lėkštė" suvalgoma visa: tiek dangtelis, tiek ir pats patisonas - jis iškepa minkštas ir sultingas. Lieka tik kotelis.

Ruošimo eiga

Ryžius perplaukite, užpilkite 200 ml vandens, įdėkite pusę šaukštelio druskos ir užkaiskite. Virkite ant nedidelės ugnies 15 minučių, nukaiskite ir palikite brinkti. Sojos faršą užpilkite verdančiu vandeniu (kad vos semtų), pasūdykite likusia druska, uždenkite ir atidėkite šiltai brinkti. Morką nuskuskite ir sutakuokite burokine tarka, saliero stiebus supjaustykite smulkiais kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite asafetidą, saldžiosios paprikos miltelius, kalendrą ir nedelsiant sudėkite tarkuotas morkas bei saliero kubelius. Troškinkite daržoves ant nedidelės ugnies, kol suminkštės. Sudėkite sojos faršą, ryžius, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais. Įmaišykite pomidorų pastą. Troškinkite įdarą dar apie 10-15 minučių nuolat maišydami ant nedidelės ugnies. Pabaigoje sudėkite žalumynus, keptuvę nukaiskite.

Orkaitę įkaitinkite iki 180oC. Patisonus nuplaukite ir aštriu peiliu nupjaukite „dangtelius" (apie 1,5 cm storio). Patisoną kuo kruopščiau išskobkite šaukšteliu (rinkitės šaukštelį aštriais kraštais). Palikite vos 1 cm storio luobą. Taip pat išskobkite „dangtelį". Ertmę užpildykite įdaru su kaupu. Kaupas pasislėps išskobtame „dangtelyje". Uždenkite „dangteliu" ir sandariai uždarykite. Pakartokite tą patį likusiems patisonams. Pašaukite „skraidančias lėkštes" į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie pusvalandį. Patisonai iš išorės šiek tiek apdžiūsta, tačiau viduje tampa minkšti ir sultingi. Patiekite dar karštus su mėgstamu garnyru, šviežių daržovių salotomis ir aštresniais padažais bei pagardais.

Išeiga: 4 porcijos (arba 8, jei po pusę patisono).