Receptų filtras

Siūlomi receptai

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Riešutų rutuliukai – “Kaju Akhrot Laddu“

Anakardžiai ir graikiniai (arba lazdyno) riešutai yra skrudinami ir susmulkinami, tuomet kaitinami sutirštintame piene, kol pasiekiama karamelės tirštumo konsistencija. Aušdama masė stingsta ir kietėja, dėl to nedelsiant suformuojami rutuliukai (laddu). Gardus ir sveikas skanėstas be jokių cheminių dažiklių ir konservantų.

Jums reikės:

  • 1 l pieno;
  • 250-300 g rudojo cukraus;
  • 200 g anakardžių;
  • 200 g graikinių riešutų;
  • šaukštelio malto kardamono;
  • šaukštelio malto cinamono;
  • 2 saujų razinų.

Patarimas:

  • Sustingusius rutuliukus galima laikyti tiek šaldytuve, tiek ir kambario temperatūroje.

Ruošimo eiga

Pieną supilkite į didelį storasienį puodą ir pastatykite ant ugnies. Maišydami užvirkite, neleiskite pienui prikrekėti prie puodo dugno. Pavirkite 15 minučių. Verdant ant pieno susiformuoja plėvė, kuri stabdo pieno vandens garavimą, dėl to kartkartėmis pamaišykite. Supilkite cukrų ir ištirpinkite. Virkite, kol pieno drėgmė išgaruos, ir liks tik ¼ buvusio tūrio, o pienas sutirštės ir įgaus šviesios karamelės spalvą. Tai gali užtrukti nuo 45 minučių iki 1 valandos. Virdami nuolat maišykite. Tuo metu orkaitėje arba ant lėtos ugnies sausoje keptuvėje paskrudinkite pasirinktus riešutus. Riešutai turi švelniai apskrusti ir išdžiūti. Jei skrudinate keptuvėje, kiekvieną rūšį skrudinkite atskirai. Ataušinkite riešutus iki kambario temperatūros. Riešutus po dvi saujas dėkite į tvirtą polietileno maišelį arba į švarią sulenktą virtuvinę pašluostę ir virtuviniu kočėlu arba mėsos plaktuko šonu daužydami smulkiai sutrupinkite. Riešutų trupinius ir prieskonius sudėkite į sutirštintą pieną ir virkite nuolat maišydami 10-15 minučių, kol masė taps labai tiršta. Eigoje sudėkite razinas. Nenueikite nuo puodo, nes masė akimirksniu svyla. Virkite kol masė sušoks į vieną gumulą ir lengvai atšoks nuo puodo sienelių. Pakabinkite šaukštu šiek tiek masės ir atsargiai, kad nenusidegintumėte rankų, suformuokite rutuliuką. Jei masė išlaiko suteiktą formą, galite nukaisti puodą nuo ugnies.

Aušinkite 1 valandą. Šaukštu kabinkite masę ir formuokite delnais rutuliukus. Kad rutuliukai nekibtų prie delnų, retkarčiais sušlapinkite juos šaltu vandeniu. Galite pabarstyti cukraus pudra. Visiškai ataušinkite šaldytuve (iki 5 valandų). Rutuliukai sušalę sukietėja. Laikykite uždarame inde. Švieži ir skanūs išlieka 4-7 dienas. 

Išeiga: 15-20 rutuliukų.