Receptų filtras

Siūlomi receptai

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Naminis pomidorų padažas

Greitai paruošiamas natūralus naminis pomidorų padažas, tinkantis daugiausia Viduržemio jūros regiono virtuvės patiekalams pagardinti: makaronų, ryžių valgiams, virtiniams, picai ar patiekalams su sūriu. Padažą galite pasiruošti iš anksto, supilti į sandarų indą ir laikyti šaldytuve apie savaitę. Naminis pomidorų padažas puikus tuo, kad jame nerasite konservantų, homogenizatorių, standiklių, acto ir kitokių nepageidautinų ingredientų, o derindami prieskonius kaskart pasigaminsite vis kitokio skonio. Paruoštą padažą galite pertrinti per sietelį, tuomet jis bus vienalytės konsistencijos ir be sėklyčių.

Jums reikės:

  • 1,5 l pomidorų tyrės (iš maždaug 10-12 pomidorų);
  • 2-3 šaukštų tirštos pomidorų pastos (ne padažo!), atmieštos vandeniu;
  • šaukšto rudojo cukranendrių cukraus;
  • šaukštelio džiovinto raudonėlio („oregano");
  • šaukštelio džiovinto baziliko arba saujos šviežio baziliko lapelių;
  • šluotelės smulkiai sukapotų petražolių;
  • ½ šaukštelio asafetidos (kvapiosios ferulos);
  • ½ šaukštelio maltų gvazdikėlių;
  • ½ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
  • „ant peilio galo" aštriųjų paprikų miltelių;
  • 4-5 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Ruošimo eiga

Pomidorus panardinkite minutei į verdantį vandenį, perliekite šaltu vandeniu ir nunerkite odelę. Sudėkite į elektrinę trintuvę ir sutrinkite iki piurė. Galite taip pat sutarkuoti burokine tarka arba supjaustyti labai smulkiais kubeliais. Gilioje erdvioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite asafetidą, aštriosios paprikos miltelius, maltus gvazdikėlius, juoduosius pipirus. Po kelių sekundžių supilkite pomidorų pastą. Išmaišykite ir kepkite apie dvi minutes. Supilkite trintus pomidorus, pasūdykite, suberkite cukrų. Troškinkite pomidorų masę kartkartėmis pamaišydami apie 25-30 minučių ant nedidelės ugnies, kol nusigaruos perteklinė drėgmė, o tūris sumažės trečdaliu-ketvirtadaliu. Iki troškinimo pabaigos likus 5-7 minutėms sudėkite džiovintas ir šviežias prieskonines žoleles. Padažą nukaiskite, supilkite į stiklainį ir užsukite. Galite prieš uždarant pertrinti per sietelį. Padažą laikykite šaldytuve. Šviežias ir gardus išlieka apie savaitę.

Išeiga: apie 1 l  padažo.