Receptų filtras

Siūlomi receptai

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Jūsų ajurvedinė konstitucija (doša)
Atgal
Mitybos rekomendacijos Kapcha tipo konstitucijai

Ši medžiaga skirta susipažinimui ir yra rekomendacinio pobūdžio. Ajurvedinės konstitucijos (došos) testą rasite čia.

Kapcha atstovams labiausiai reikėtų skirti dėmesio Aštriam, Karčiam, Gaižiam skoniams, stiprinantiems Kapcha kūną ir psichiką. Vengtini skoniai: Saldus, Rūgštus, Sūrus; tai skoniai, įtraukiantys ir pririšantys Kapcha tipą prie įpročių rutinos. Kapcha tipui tinka šiltas, lengvas, sausinantis, turtingas maistinėmis skaidulomis ir nekaloringas maistas, palaikomas aktyvus ir įvairiapusiškas gyvenimo būdas. Nerekomenduojama: pieno produktai (dideliais kiekiais), sunkus maistas, keptas ir riebus maistas, šaltas maistas ir gėrimai, saldumynai. Saldus, sūrus, keptas ir riebus - toks maistas Kapcha tipui pats netinkamiausias. Tam, kad pagreitintų lėtą medžiagų apykaitą, Kapcha savo maiste turi naudoti įvairius prieskonius, padėsiančius Kapchai greičiau suvirškinti, įsisavinti maistą, o taip pat pašalinti perdirbtus likučius. Kapcha tipui tinkamas įvairus, apetitą keliantis, organizmą žadinantis ir tonizuojantis maistas. Tačiau Kapcha turi griežtai riboti maisto kiekį, nes šis tipas neišeikvoja veltui nė vieno energetinio vieneto, o kaupia energijos perteklių riebalinių atsargų pavidalu. Iš visų valgymo kartų Kapcha turėtų atsisakyti vakarienės. Jeigu Kapcha visgi nori pasimėgauti jai netinkančiu maistu - sunkiu, lipniu, klampiu, šaldančiu ar šlapiu - tai galima valgyti tik vasarą, šiltuoju metų periodu ir tik pusiaudienyje, kuomet stipriausia saulės energija ir sustiprėjusi Pita padės Kapchai tokį maistą įveikti.

Proporcijos: 30-40% - grūdai; 20% - baltymai; 40-50% - švieži vaisiai ir daržovės.

Daržovės 

Netinka ypatingai saldžios, ypatingai rūgščios arba ypatingai sultingos daržovės. Šiaip daržovių Kapcha turėtų valgyti kiek tik norisi (ypatingai lapinių ir kopūstinių), tai pagrindinis Kapcha tipo maistas. Šakniavaisiai turi daugiau Žemės energijos ir Kapcha tipui tinka mažiau.
Rekomenduojama: artišokai, baklažanai, valgomoji ybiškė (okra), brokoliai, griežčiai, žirniai, lęšiai, daigintos garstyčių sėklos, aguročiai ir patisonai, japoninis baltasis ridikas, pipirnė, briuseliniai kopūstai, kopūstai, lapiniai kopūstai, žiediniai kopūstai, raudonieji kopūstai, bulvės (nekeptos ir ne blynų pavidalu), kalendros žalumynai, kaliaropės, kukurūzai, morkos, kiaulpienių žaluma, visų rūšių salotos, varnalėšų šaknys, aštriosios paprikos, saldžiosios paprikos, pomidorai (apdoroti termiškai), salieras, petražolės, šparagai, žieminės bulvės (topinambai), ridikai, ridikėliai ir jų lapai, pankolis, špinatai, visos kitos lapinės daržovės, pupelės, burokėliai ir jų lapai, agurkai.
Nerekomenduojama: saldžiosios bulvės, alyvuogės, pasternokai, termiškai neapdoroti pomidorai, cukinijos, moliūgas, avokadas, keptos bulvės, bulviniai blynai ir pan.

Vaisiai

Netinka ypatingai saldūs, ypatingai rūgštūs arba ypatingai sultingi vaisiai. Tinka džiovinti vaisiai (bet ne cukrinti!).
Rekomeduojama: gaižūs vaisiai - abrikosai, vyšnios, granatai, kriaušės, razinos, džiovintos figos, braškės, žemuogės, spanguolės, persikai, persimonai (churma), džiovintos slyvos, obuoliai, kitos uogos.
Nerekomenduojama: ananasas, apelsinai, arbūzai, bananai, vynuogės, greipfrutai, melionai, figos (šviežios), kiviai, žaliosios citrinos, citrinos, mangai, bananai, papaja, slyvos, tamarindai, rabarbarai.

Grūdiniai 

Kapcha konstitucijai grūdiniai reikalingi mažiau, nei Vata ar Pita tipui.
Rekomeduojama: karšti, sausinantys grūdiniai: grikiai ir soros ypatingai tinkami, toliau galima rinktis kukurūzus, kukurūzų kruopas, avižų ir kviečių sėlenis, ilgagrūdžius ryžius, rugius, valgomąjį manioką („tapioca"), miežius, perlines kruopas, avižinius dribsnius (sausus), daigintus kviečius ir kitus daigintus grūdus, burnočius („amaranth"), bolivinę balandą („quinoa"). Duona geriausiai tinka tik padžiovinta, paskrudinta, kitaip duonos iš viso geriau nevartoti.
Nerekomeduojama: avižiniai dribsniai (virti), kviečiai (per daug sunkūs, šalti ir riebalingi), kuskusas, manų kruopos, „bulgur", kvietiniai miltai, apvalūs ryžiai, mieliniai miltiniai kepiniai, makaronai, įvairūs blynai, spelta (senoviniai dvigrūdžiai kviečiai).

Ankštiniai 

Kapcha neturėtų piktnaudžiauti ankštiniais, nes jų organizmui baltymai iš visų došų yra mažiausiai reikalingi.
Rekomenduojama: skaldyti žirniai, avinžirniai, sojų pienas, sojų mėsa, sojų sūris (karštuose patiekaluose), tamsios ir šlakuotos pupelės, rausvieji, juodieji ir šviesiai žali lęšiai, mungo pupuolės (mung-dalas), daiginti ankštiniai.
Nerekomeduojama: sojų sūris šaltas, sojų miltai, sojų pupelės, indinės pupuolės (urad-dalas), pupos.

Pieno produktai 

Kapchoms netinka didelis kiekis sunkaus, riebalingo, klampaus ir šaldančio pieno, jis savo savybėmis atkartoja Kapchos perteklių mūsų organizme. Tačiau šiek tiek pieno ir pieno produktų Kapcha gali vartoti ypač, jei paruošia su tinkamais prieskoniais, pavyzdžiui, ciberžole.
Rekomenduojama: pienas, virtas su prieskoniais, per pusę vandeniu atmieštas ir išplaktas jogurtas, išvalytas lydytas sviestas, sviestas, ožkų pienas (mažiau gleivių), pasukos, ožkų sūris, varškė.
Nerekomenduojama: dideli kiekiai jogurto, karvės pieno, sūdytas sviestas, rūgpienis, ledai, grietinė, sūris.

Prieskoniai ir pagardai 

Kapchai ypatingai rekomenduojami visi prieskoniai, nes jie „pabudina" apsnūdusį Kapchos organizmą, tačiau Kapcha turi atsisakyti druskos ir bet kokių sūdytų padažų ar pagardų.
Rekomenduojama: visi prieskoniai, juodieji pipirai, aštriosios paprikos, aštresni nesūrūs padažai, pagardai, garstyčių padažai,  linų sėklos, moliūgų sėklos, saulėgrąžų sėklos, nesūdyti sprogdinti kukurūzai, ypatingai - imbieras.
Nerekomenduojama: jūros kopūstai, majonezas, marinuotos aštrios daržovės, druska, saldūs padažai, šokoladas, sezamas, sezamo pasta („tahini").

Riešutai 

Kapcha tipui nerekomenduojamas maistas, kuris yra sunkus ir riebalingas, toks, kaip riešutai.
Rekomenduojama: migdolai (labai retai, be odelės ir paskrudinti). Visi kiti riešutai Kapchai tinka nedideliais kiekiais, retai ir tik pirmoje dienos pusėje.
Nerekomenduojama: žemės riešutai, braziliški riešutai, lazdyno, kedro, graikiški riešutai, pekanas, pistacijos, anakardžiai, kokosai.

Riebalai 

Jei įmanoma paruošti patiekalą be riebalų, Kapcha turi pasinaudoti šia galimybe.
Rekomenduojama (nedideliais kiekiais!): išvalytas lydytas sviestas, kukurūzų, linų sėmenų, migdolų, saulėgrąžų, rapsų aliejai.
Nerekomeduojama: avokado, graikiškų riešutų, kokosų, sezamo, alyvuogių, sojų, dygminų aliejai.

Saldikliai 

Kapcha turi vengti saldaus skonio, ir iš saldiklių tinka tik nekaitintas medus. Bet koks saldus maistas greičiausiai išbalansuoja Kapchą.
Rekomenduojama: medus, rudasis cukrus (nedideliais kiekiais).
Nerekomenduojama: klevų sirupas, palmių cukrus, melasa, ryžių sirupas, rafinuotas cukrus, fruktozė, miežių salyklas.

Gėrimai

Rekomenduojama: abrikosų sultys, alijošiaus sultys, granatų sultys, kriaušių sultys, mango sultys, morkų sultys, persikų nektaras, daržovių sultys, juodoji arbata ir kava (nedideliais kiekiais), obuolių sultys, uogų sultys. Įvairios prieskonių ir žolelių arbatos.
Nerekomenduojama: ananasų sultys, apelsinų sultys, gazuoti gėrimai, greipfrutų sultys, pomidorų sultys, šalti pieniški kokteiliai ar gėrimai, saldinti gėrimai, erškėtuogių ir taukės arbatos.

/jogosmityba/

Atgal