Receptų filtras

Siūlomi receptai

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Šešių ajurvedinių skonių teorija
Atgal
Saldus (Madhura)

Sudarytas iš pirmapradžių elementų Žemės ir Vandens, Saldus skonis mažina Vata ir Pita došas ir yra šaldantis, sunkus, drėgnas ir klampus. Jis maitina ir žadina protą bei kūną, suteikia energijos, atitolina alkį bei troškulį. Saldus skonis yra tokios pačios prigimties, kaip ir žmogaus kūnas, kurio audiniai yra Saldaus skonio, dėl to jis skatina visų audinių atsinaujinimą ir augimą. Saldus skonis ilgina gyvenimą, teigiamai veikia visus jutimo organus ir intelektą. Saldus maistas, vartojamas su saiku, teigiamai veikia organizmą, skatina visų organizmo audinių („dhatu") plazmos, kraujo, baltymų, raumenų, riebalinio audinio, kaulų, kaulų čiulpų ir reproduktyvių skysčių susidarymą, kūno lankstumą. Tinkamas saldaus skonio vartojimas atneša apčiuopiamą naudą sveikatai, aštrina pojūčius, gerina veido spalvą, odos ir plaukų sveikatą, balsą. Jis ramina, atpalaiduoja, įneša stabilumo ir gydo silpnumą bei išsekimą. Saldus skonis padeda įveikti ligas.

Saldus skonis - tai pasitenkinimas arba pasisotinimas („saldus pergalės skonis", „saldus miegas", saldus laimės, meilės pojūtis). Saldaus skonio sukeltas pasitenkinimo ir pasisotinimo efektas ataušina Pitos pyktį ir kovingumą, o nusiraminimo ir atsipalaidavimo efektas suteikia pusiausvyros įsibaiminusiai Vatai. Saldus skonis jaučiamas gimstant. Saldų skonį ypač mėgsta vaikai ir suaugę, kuriems trūksta tėvų ar artimųjų dėmesio ir meilės, taip pat tie, kurie gyvenime nesijaučia saugūs. Pikti ir aršūs žmonės dažnai yra prisiekę saldumynų mėgėjai - taip jie nusiramina. 

Saldus skonis aptinkamas cukruje, meduje, ryžiuose, krakmolingose daržovėse, kviečiuose, daugumoje kruopų, saldžiuose prinokusiuose vaisiuose, uogose, klevų sirupe, agurkuose, džiovintuose vaisiuose, pomidoruose, burokėliuose, piene ir saldaus pieno produktuose, išvalytame lydytame svieste „ghee", riešutuose ir pan.

Tačiau nežiūrint į visas šias puikias saldaus skonio savybes, besaikis saldaus skonio vartojimas gali išbalansuoti visas došas. Piktnaudžiavimas saldžiu veda į neigiamą šio skonio aspektą - godumą ir perdėtą savęs mylėjimą. Saldus maistas labai pablogina ir suaktyvina Kapchą, gali įtakoti peršalimą, kosulį, slogą, mieguistumą, sunkumą, apetito praradimą, tingulį, nutukimą, o taip pat perdėtą raumeninio ar riebalinio audinių augimą, limfinės sistemos neefektyvumą, auglius, tinimą ir diabetą, taip pat parazitų žarnyne veisimąsi, virškinimo sutrikimus, vidurių pūtimą, lėtą kraujotaką.

kheer1cinamonas6datules1moliugas1saldus1

/jogosmityba/

Atgal