Receptų filtras

Siūlomi receptai

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Šešių ajurvedinių skonių teorija
Atgal
Kartus (Tikta)

Sudarytas iš pirmapradžių elementų Oro ir Eterio (erdvės), kartus skonis mažina Pitą, Kapchą ir yra šaldantis, lengvas ir sausas. Iš tikrųjų Kartus - geriausias iš visų skonių. Kuo karčiau, tuo geriau. Nedidelis kiekis kartaus padeda kūne subalansuoti visus kitus skonius. Panašiai, kaip nepasitenkinimas savimi verčia žmogų keistis, kartus skonis praplečia susiaurėjusius kanalus, tuo mažindamas Kapchą ir jos perdėtą pasitikėjimą savimi, ir susiaurina išsiplėtusius kanalus, taip mažindamas Pitos pyktį ir aušindamas jos įniršį. Piktnaudžiavimas karčiu didina Vatą, nes jos nepasitenkinimas ir kintamumas pagimdo nepasitikėjimą savimi ir baimes. Kartus išreiškia nepasitenkinimą esama padėtimi, norą permainų. Kai gyvenime tenka „praryti karčią piliulę", jos kartumas išsklaido miglas, saviapgaulę, atveria nuogą, karčią tiesą, priverčia pažvelgti į realybę. „Geriau karti tiesa, nei saldus melas". Tačiau kartaus skonio perteklius veda į nusivylimą, depresiją, frustraciją, tikėjimo savimi praradimą, o tai gyvenime priduoda dar daugiau kartumo. (Rus. Горький - Горе - Горечь). Saikingai vartojamas kartus skonis valo ir sausina visas išskyras, mažina lytinį susijaudinimą, harmonizuoja organizmo funkcijas, didina apetitą, užkerta kelią odos susirgimams, gydo karščiavimą. Kartus skonis daro antitoksinį poveikį, užmuša mikrobus, ramina niežulį, perštėjimą, lengvina sunkiai išgydomus odos susirgimus. Vartojamas nedidelėmis dozėmis jis veikia kaip dujų kaupimąsi mažinanti ir virškinimą tonizuojanti priemonė. Savo sausinančiomis savybėmis kartus skonis mažina riebalų sankaupas. Kartus skonis, būdamas neskanus savo esme, pabrėžia visus kitus skonius ir sugrąžina jiems normalią pusiausvyrą.

Kartus skonis aptinkamas daugumoje vaistažolių, ciberžolėje, kavoje, alijošiuje, rūgštynėse, kiaulpienėse, ožragėje, rabarbaruose, sandalmedyje, greipfrutuose, baklažanuose, kopūstuose ir pan.

Perdėtas kartaus skonio vartojimas gali išsekinti visus kūno audinius („dhatu") - plazmą, kraują, raumeninį, riebalinį audinius, kaulus, kaulų čiulpus, reproduktyvius skysčius. Perdėtas organizmo sausumas, išsekimas ir pervargimas gali būti rezultatu per didelio kartaus skonio vartojimo.

kartus1ciberzole3ozrage2baklazanas1cikorija1

 

/jogosmityba/

Atgal