Receptų filtras

Siūlomi receptai

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Šešių ajurvedinių skonių teorija
Atgal
Gaižus (Kashaya)

Sudarytas iš pirmapradžių elementų - Oro ir Žemės, gaižus skonis mažina Pitą, Kapchą ir yra šaldantis, sausas ir lengvas. Gaižus skonis charakteringas savo spaudžiančiu sausumo pojūčiu gerklėje ir burnos ertmėje. Gaižus skonis - tai greičiau nei skonis, nei aromatas, o tiesiog sukeltas lytėjimo pojūtis: šis sausas, sutraukiantis, šiurkštus jausmas, kuris seka siurbtelėjus stiprios juodos arbatos, atsikandus neprinokusio banano ar obuolio. Šis skonis atsiranda tam tikros fenolių grupės, vadinamos taninais, dėka. Gaižumą jaučiame tada, kai taninai suriša mūsų seilių proteinus, kurie normaliai sutepa burnos ertmę ir padeda maistui slysti gleivinės paviršiumi. Tuomet atsiranda didesnė trintis tarp maisto ir gleivinės. Gaižumas - tai yra neprinokusio vaisiaus ginklas, kuriuo vaisius ginasi nuo galimybės būti suėstam per anksti, kol vaisiaus sėkla (dauginimosi organas) dar nesunoko. Gaižumas „surakina" užpuoliko (žmogaus, gyvūno) burnos ertmę ir jis tampa nepajėgus valgyti (ėsti) toliau. Gaižumas turi savybę stiprėti kąsnis po kąsnio. Ilgainiui valgant gaižų maistą šis skonis ima varginti. Gaižus skonis burnoje turi savybę išlikti dar tam tikrą laiką.

Gaižus atspindi intravertiškumą, gynybą, polinkį vengti ar išsisukti nuo susijaudinimo ar stimuliacijos. Perdėtas užsisklendimas savyje veda į nepasitikėjimą nei savimi, nei aplinkiniais, veda į nerimą ir baimes. Gaižus skonis „sutraukia", skatina susigūžti, išdžiovina jausmus, širdį, jaučiant, kaip „lediniai baimės pirštai" suspaudžia jums gerklę. „Gaižus, aitrus kaip.....". „Susisukęs (susitraukęs) iš baimės". Taip veikia gaižus skonis, kaip yra juntamas jo perteklius. Pitai ir Kapchai, atvirkščiai, šio skonio trūksta, ir švelni jo įtaka puikiai atšaldo Pitos įniršį, pyktį, karštį, paskatina suabejoti savo teisumu, nuramina įsiplieskusią kovą, sumažina („sutraukia atgal") į visas puses besiplečiančią Pitos Ugnį. Gaižus nuveda toliau nuo kunkuliuojančios ir save aukštinančios Pitos, priverčia suabejoti savimi visa kuo patenkintą Kapchą, tačiau šis suspaudimas sustiprina nepakankamo jausminio užpildo baimę ir didina Vatą. Saikingai vartojamas gaižus skonis skatina kraujo krešėjimą ir taip greitina žaizdų ar opų gijimą. Gaižus skonis gydo, sausina ir valo kraują ir visą organizmą, išvalo išskyras, gleives ir mažina jų susidarymą.

Gaižus skonis aptinkamas neprinokusiuose vaisiuose, avinžirniuose, granatuose, kriaušėse, avokaduose, žaliosiose pupose, skaldytuose geltonuose žirniuose (ir šiaip visi ankštiniai pasižymi gaižiu skoniu), ciberžolėje, daigintose liucernos sėklose, persimonuose, brokoliuose, kopūstuose, salieruose, cukinijose, špinatuose, kalafioruose, grikiuose, rugiuose ir pan.

Gaižaus skonio dominavimas maiste sugeria vandenį ir išsausina burnos ertmę, sunkina kalbą, gali įtakoti nepagydomą vidurių užkietėjimą. Gali kilti dusulys, širdies spazmai, drebulys, traukuliai, kūno sausumas, galūnių tirpimas, išsekimas, nenumaldomas troškulys, lytinių liaukų sekrecijos nusilpimas.

salieraschurma1avinzirniai1spinatai1kalendra1

/jogosmityba/

Atgal