Receptų filtras

Siūlomi receptai

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Šešių ajurvedinių skonių teorija
Atgal
Rūgštus (Amla)

Sudarytas iš pirmapradžių elementų Žemės ir Ugnies, rūgštus skonis didina Pitą, Kapchą ir yra šildantis, sunkus, drėgnas ir klampus. Rūgštus atspindi ieškojimą materialiame arba išoriniame pasaulyje objektų, kuriuos siekiame užvaldyti, turtų, kuriuos siekiame sukaupti. „Turiu, valdau, mano". Rūgštus skonis verčia vertinti, įkainuoti daiktus ar reiškinius, siekiant nustatyti jų geidžiamumo laipsnį. Tai atveda į besaikį apetito augimą (rūgštus - skrandžio rūgštys - greitas virškinimas - alkis, apetitas). Nekontroliuojamas apetitas „valdyti" ir „turėti" neišvengiamai atsiveda paskui save pavydą, konkurenciją, savininkiškumo jausmą. „Žalias pavydas: pažaliavęs iš pykčio (kad kažko neturiu). T.y. rūgštus, žalias, neprinokęs". Pavydus elgesys didina Kapchą, jei pavydas kam nors sėkmės pažadina jumyse nenumaldomą norą siekti ar laikytis įsitvėrus savo pasiekimų. Kitu atveju didės Pita, priklausomai nuo to, kada pavydas virsta pykčiu, jei jūs tai priimate, kad gyvenimas man neteisingas. Rūgštus skonis mažina Vatą, fokusuojant ir šildant sąmonę. Rūgštus skonis skatina baltymų susidarymą, saikingai vartojant rūgštūs produktai gerina maisto skonį, pakrauna organizmą energija, atgaivina, maitina širdies raumenį, šviesina ir stimuliuoja protą, gerina seilėtekį. Jis stiprina organizmą, suteikia budrumo, šalina atliekas, lengvina spazmus, drebulį, gerina apetitą, skatina ir greitina virškinimą.

Rūgštus skonis aptinkamas tokiuose produktuose, kaip citrusiniai vaisiai, rūgštūs vaisiai ir uogos, rauginto pieno ir kiti rauginti produktai, grietinė, varškė, sūris, actas, tamarindas, pomidorai ir t.t.

Besaikis rūgštaus skonio vartojimas žeidžia dantų emalį, skatina troškulį, rėmenį, didina skrandžio rūgštingumą, gali įtakoti opų susidarymą, galvos svaigimą, kūno sąstingį. Rūgštus skonis skatina fermentavimosi (rūgimo) procesus, gali būti toksiškas kraujui ir gali tapti tokių odos susirgimų, kaip bėrimai, dermatitas, egzema, votys, psoriazė, priežastimi. Jo karščio savybė išdarko šarminės-rūgštinės organizmo terpės balansą ir užrūgština organizmą, juntamas deginimo ar niežėjimo pojūtis gerklėje, šlapimkanalyje.

granatasrugstus1grietine1tamarindas1pomidoras1

/jogosmityba/

Atgal