Receptų filtras

Siūlomi receptai

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Man neteko susidurti su tokia sviesto lydymo tradicija...
    • Man neteko susidurti su tokia sviesto lydymo tradicija kur nors Lietuvoje ir net Europoje. Kodėl taip yra?
      • Išvalytas lydytas sviestas visiškai čia joks išradimas. Senoviniuose Lietuvos kaimuose (ir turbūt viso pasaulio) mūsų promočiutės taip ruošdavo sviestą žiemai. "Man 63 m. Mano močiutė, kaip ir kitos jos draugės visada taip gamino sviestuką žiemai. Tada puodas buvo špižinis ir dar manyje likęs tas kvapas ir ceremonialas kurį ji atlikdavo.Laikydavo šaltoj kamarėlėj ant lentynos molinėse puodynėlėse. Ant grindų stovėdavo išrikiuotos 5 nedidelės bačkutės; rauginti agurkai, rauginti kopūstai, rauginti antaniniai obuoliai, sūdyti gruzdai (grybai) ir žinoma voveruškos. Kai būdavo baigtas darbas ir viskas išrikiuota, sakydavo ačiū Dieve, dabar badas neužpuls. Atsigerti visada būdavo duonytės plutelių gira arba, burokėlių rasalas. Va nereikėjo jokių knygų gyveno natūraliam gamtos prieglobsty ir nežinojo jokių modifikuotų produktų. Virtuvę puošė sukabinėtos svogūnų, česnakų pynės ir savo rankom dailiai "virvute" siuvinėtos užuolaidėlės. Kai kepdavo tarkuotų bulvių bandeles ant ližės išklotos kopūsto lapu, koks geras kvapas pasklisdavo po namelį. Iki ašarų gera ir graudu prisiminti, nes mūsų vaikams ir anūkams neteko to patirti. Gerai, kad ieškote kelių išgelbėt teisingas tradicijas ir mitybą, sekmės jums visiems. p. Idilija, dzūkų krašto močiutė."
Jūsų klausimas