Receptų filtras

Siūlomi receptai

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Indiški pyragėliai su žiediniu kopūstu

Dar vienas puikus ir labai gardus "samosų" receptas. Šie pyragėliai tiems, kuriems norisi kažko švelnaus, minkšto ir šilto. Pyragėlių tešlai šalia vandens naudojame jogurtą, dėl to tešla yra mažiau trapi, minkštesnė, o šiai tešlai labai tinka švelnus, minkštas ir kreminis neslėgto "panyro", kmyninio kumino bei virto žiedinio kopūsto derinys.

Jums reikės:

Tešlai:

Įdarui:

  • 300 virtų žiedinių kopūstų ir brokolių žiedynų (arba tik žiedinių kopūstų);
  • 200 g šviežio neslėgto saldaus pieno sūrio - minkšto "panyro";
  • žiupsnelio druskos;
  • ¼ šaukštelio juodųjų pipirų;
  • šluotelės šviežių kalendros žalumynų, nuplautų ir smulkiai sukapotų arba šaukštelio džiovintų;
  • šaukštelio kmyninio kumino;
  • išvalyto lydyto sviesto "ghee" pyragėlių gruzdinimui (arba bekvapio rafinuoto saulėgrąžų ar kukurūzų aliejaus).

Ruošimo eiga

Tešlai skirtus miltus prasijokite į dubenį. Suberkite druską ir supilkite šiltą sviestą "ghee". Riebalus įtrinkite į miltus pirštais, kad visos miltų kruopelytės pasidengtų riebalais, o turinys dubenyje primintų duonos minkštimo trupinių krūvelę. Supilkite jogurtą, vandenį ir išminkykite tešlą. Tešlą minkykite 5-7 minutes, kol ji taps tąsi ir vienalytė. Tešlą įdėkite į polietileninį maišelį arba apvožkite dubenyje kitu mažesniu dubeniu ir atidėkite kambario temperatūroje valandai, kad išbrinktų miltai. Sausoje keptuvėje paskrudinkite kmyninį kuminą, kol šiek tiek patamsės, ir stambiai sugrūskite prieskonių grūstuvėje. Pasūdytame vandenyje išvirkite žiedinius kopūstus ir brokolius. Žiedynus nukoškite, nuovirą išsaugokite - jį panaudosite sriubai virti ar padažui ruošti (žiūrėkite čia). Žiedynus sudėkite į dubenį ir sugrūskite bulvių trintuve. Sudėkite šviežią minkštą neslėgtą "panyrą", suberkite prieskonius, žalumynus, pasūdykite. Pertrinkite turinį šakute, kad išsimaišytų. Turinį dubenyje padalinkite peiliu į 4 dalis, o kiekvieną ketvirtį - dar pusiau. Kadangi ruošime 16 pyragėlių, žinosite, kad imdami po pusę kiekvieno įdaro aštuntadalio vienam pyragėliui, užteksite įdaro, o taip pat neliks likučių.

Gilioje keptuvėje arba storasieniame puode užkaiskite gruzdinimui skirtus riebalus. Tešlą perminkykite ir padalykite į 8 lygias dalis. Tešlos gumuliukus uždenkite drėgna pašluoste, kad neapdžiūtų. Paimkite vieną tešlos gumulėlį ir iškočiokite plonu 15-18 cm skersmens apskritu lakštu. Peiliu perpjaukite tešlos lakštą pusiau. Paimkite vieną iš pusmėnulių ir sulenkite taip, kad gautumėte kūgį (vieną lygiakraštę kraštinę uždėkite ant kitos lygiakraštės kraštinės), sulipdykite pirštais siūlę (žr. schemą dešinėje). 2/3 kūgio tūrio užpildykite įdaru, pirštais uždarykite pyragėlio angą, tešlą gerai užspauskite, kad gruzdinant neatsidarytų ir užsukite siūlę virvele (pynele). Pakartokite tą patį likusiai tešlos puselei ir visai likusiai tešlai. Dėkite pyragėlius į įkaitintus riebalus ir gruzdinkite iš visų pusių iki gražios auksinės spalvos. Iškepusius išgriebkite kiaurasamčiu, gerai nuvarvinkite ir padėkite ant grotelių, popierinių servetėlių ar popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų ar susigertų riebalų perteklius. Skaniausi dar šilti, kol įdaras minkštas ir šiltas, tačiau puikūs ir ataušę.

Įgudę "samosų" kepėjai gali vienu metu kočioti tešlą, lankstyti pyragėlius ir tuo pačiu metu jau paruoštus gruzdinti. Jei "samosus" darote pirmą kartą, pirmiausia pasiruoškite pusgaminius, ir tik po to gruzdinkite.

Išeiga: 16 pyragėlių - "samosų".