Receptų filtras

Siūlomi receptai

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Išvalytas lydytas sviestas “ghee” – skystas auksas

Per amžius „ghee" buvo gerovės simbolis Indijoje. Tai - skystas auksas. Kas namuose turėdavo gausybę šio lydyto sviesto, buvo teigiama, kad jis yra visomis prasmėmis turtingas žmogus. Vedų kultūroje „ghee" yra vadinamas „maistu smegenims", yra tiek fizinės, tiek ir dvasinės energijos šaltinis. „Ghee" yra būtinas tiems, kurie turi tikslą gyvenime pažinti Vedų tradicijas ir mokymą. Sviestas „ghee" Vedų filosofijoje laikomas vaistu, galinčiu išgydyti tiek fizines, tiek dvasines ligas. Lydyto sviesto skonis sunkiai pakeičiamas net ir pačiais brangiausiais aliejais - jis savitas ir nepakartojamas. Daugelis jį apibūdintų kaip „saldų ir riešutų". Verdant „ghee" namuose pasklinda nepakartojamas riešutų ir karamelės aromatas. Sviesto „ghee" nereikia laikyti šaldytuve. Jis puikiausiai išlieka šviežias kambario temperatūroje net pusę metų, ar dar ilgiau, o tinkamai laikomas - net iki 10 metų. Mūsų Lietuvos kaimuose šitaip buvo ruošiamas sviestas žiemai. Proceso esmė labai paprasta - 80-82% riebumo svieste yra 80-82% riebalų, 2-4% baltymų ir 14-18% vandens. Kaitinant sviestą, vanduo išgaruoja, baltymai sudega ir iškrenta ant indo dugno (dėl ko ant paprasto sviesto nerekomenduojama kepti. Sudegę baltymai lieka maiste). Taip atsiskiria gintaro spalvos ir skaidrumo riebalas, ir sviestas išsivalo. „Ghee" verdamas iš sviesto, o sviestas yra esybė pieno, produkto, kurį gamta žmogui atiduoda su meile. Dėl šios priežasties Vedų filosofijoje sviestas „ghee" yra laikomas materializuota meilės energija, o taip pat ir vienu iš labiausiai satvinių produktų (Satva - harmonijos, ramybės ir meilės guna). Sviestas „ghee" yra lydomas tik šviesiu paros metu, taip jis įkūnija savyje subtiliąją Saulės energiją, vadinamą Ajurvedoje „Tejas". Vedų raštuose yra teigiama, kad jei sviesto lydymo metu yra meldžiamasi arba kalbamos mantros, jis įgyja stebuklingų galių... 

Jums reikės:

  • 2 kg 82% riebumo kaimiško arba geros kokybės pirktinio sviesto;
  • storasienio puodo;
  • marlinio audinio atraižos;
  • indo sviestui „ghee" laikyti.

Ruošimo eiga

Sudėkite sviestą į puodą ir pastatykite ant vidutinės ugnies. Iš lėto ištirpinkite. Retkarčiais pamaišykite. Užvirkite sviestą - saugokite, kad neišbėgtų, šiek tiek prisukite ugnį. Užvirusio sviesto paviršiuje susikaups sluoksnis baltų putų - šiuo metu iš sviesto garuoja vanduo ir pradeda atsiskirti baltymai. Putų nugraibyti nereikia. Sumažinkite ugnį. Retkarčiais pamaišykite, tačiau dažnai maišyti nereikia, leiskite baltymams kristi ant dugno.

   

Maždaug po 40-60 minučių ant sviesto paviršiaus susiformuos pilkšvai balzganos spalvos plutelė, o ant dugno matysis prikrekėję baltymai (kazeinas). Jau šiuo metu sviestas pradės skleisti malonų riešutų aromatą ir išskaidrės. Galite pavirti dar 10-20 minučių, tačiau nesudeginkite sviesto. Įmerkus šaukštą, Jūs galite nustatyti jo spalvą - jei jis gintaro spalvos, sviestas paruoštas. Jei sviestas dar šviesiai geltonas ir jame dar plaukioja baltymų lašeliai, virkite sviestą toliau. Tačiau jei sviestas tamsiai rudas (primena skrudintų sezamų aliejų), jis yra perkaitintas. Šiaip toks sviestas vis dar yra naudojamas (prancūzai net laiko delikatesu), tačiau kitą kartą koreguokite sviesto virimo laiką. Atsargiai! Neįmerkite šlapio šaukšto, nes sviesto temperatūra yra mažiausiai 180oC, ir žaibiškai užvirę vandens lašeliai Jus gali nuplikyti.

   

Puodą būtinai nuimkite nuo viryklės, net jei ugnį ir išjungėte, pastatykite šaltoje vietoje, kad greičiau atauštų. Kadangi sviestas dar yra labai karštas, jo virimo procesas tęsiasi, ir „ghee" gali pervirti net puodą nukaitus. Dėl to puodo jokiu būdu neuždenkite. Kai sviestas šiek tiek praauš, uždenkite marliniu audiniu indą, kuriame laikysite „ghee", ir perkoškite per jį sviestą. Marlėje surinktas atliekas išmeskite. Sviestas ataušęs sukietėja, tačiau laikomas kambario temperatūroje, ypač vasaros metu gali išlikti minkštas. Naudokite įvairiausiems karštiems patiekalams gaminti: troškiniams, sriuboms, ankštinių patiekalams, duonoms, pyragams kepti. Išvalytas lydytas svietas nesudega jame kepant ar gruzdinant, dėl to gali būti naudojamas kelis ar net keliolika kartų. Jei nuo praėjusio kepimo ar gruzdinimo liko tešlos likučių, degėsių ar šiaip kokių trupinių, perkoškite "ghee" per sietą, įkloję į jį popierinę servetėlę, ir galėsite naudoti toliau.

Išeiga: 1,5 - 1,7 l lydyto sviesto.

Komentarai (29)
2011-04-20 16:04 Rita

Na va, ilgai ruošiausi ruošiausi ir pagaliau pasidariau ghee sviesto :) gavos vos vos šviesesnis nei jūsų nuotraukoje, nes vis bijojau pervirti :) ir perkošus ant dugno šiek tiek susidrumstęs, bet šiaip labai skaidrus :) tikėkimės, kad viriau ne per trumpai :) visiems dar bandysiantiems galiu patarti tik viena - būkite kantrūs ir darykite viską ne dėl rezultato, o dėl pačio proceso :) labai malonu saulėtą dieną virti sviestą su meile, mėgautis jo riešutiniu kvapu ir niekur neskubėti

2011-05-23 09:57 tik tiesa

"..pieno, produkto, kurį gamta žmogui atiduoda su meile.." - sis teiginys siek tiek neteisingas. Karvės pieną gamta sukūrė veršiukui. Subalansuotas, gyvybiškai būtinas ir su meile pačios gamtos jis yra duodamas būtent veršiukui, ne žmogui. Teisingai yra pasakyta, kad gerdamas piena, žmogus turi suvokti, kad js yra išmilžtas iš gedinčios motinos.. isiklausykite į tai

2011-11-11 19:51 lopas

eik nx su savo ta tiesa. paleiskim karve ziema su versiuku paziuresim kaip isgyvens be zmogaus.

2012-02-11 01:48 Kriste

As jau kuris laikas norejau pasigaminti toki sviesta kuris kambario temperaturoj neigautu to baisaus kvapo ir skonio, ir pagaliau radau recepta kaip ji pasidaryti, o jau kvapas tai fantastiskas toks lengvas karameles vis praeidama pro sali pauostau. Pastebejau toki dalyka ko labai noriu tai randu arba gaunu

2012-03-08 04:06 Lysh

lunaRugsėjis 1, 2011 14:14malonu skaityti gerą žodį kjmytooams. Labai glaustai išdėstė pagrindines problemas, apie kurias mokytojai nuolat kalba. Deja, švietimo vadovai nuo gimimo turi klausos ir suvokimo negalią

2012-03-09 20:41 jfabwr

g98PD2 greptuuulbwy

2012-03-11 01:37 xhrmtw

ZeIEfd , [url=http://enqtsugepskw.com/]enqtsugepskw[/url], [link=http://dpomfzqxgucq.com/]dpomfzqxgucq[/link], http://zblosssyzrgp.com/

2012-03-12 18:40 xxppilto

kNStBJ lvrrkogwqqah

2012-03-16 03:48 ifjixzxpnku

GDQgtt , [url=http://ipmdeqojmyhg.com/]ipmdeqojmyhg[/url], [link=http://plquzdhupxzm.com/]plquzdhupxzm[/link], http://qvsaicbnpbwt.com/

2012-03-19 10:59 Sigra

Savo sviestą perkaitinau ir jis gavosi tamsus, bet držiaugiuosi, kad ir tokį vartoti galima. Turbūt taip gavosi, kad viriau mažesnį kiekį sviesto (500 gr) nei nurodyta recepte, tai ir virti reikėjo trumpiau, būtų užtekę kokių 20 min. Bet kvapas nuostabus, švelnus toks, visas butas kvepia :)


 

 
Jūsų komentaras