Receptų filtras

Siūlomi receptai

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Namuose džiovintos slyvos: fotožingsneliai

Slyvų sezonui įsismarkavus kartais neužtenka idėjų, ką daryti su krepšiais ir kibirais slyvų. Ši idėja ne nauja - senovėje vaisius džiovindavo ant krosnių, pečių, podėliuose ir kituose šiltuose trobų pakampiuose. Dabartinėmis sąlygomis tai padaryti taip pat gan paprasta ir užtrunka vos apie 1-2 dienas. Žinoma, slyvos džiūsta kiek labiau komplikuotai, nei obuoliai ar kriaušės, nes yra labai vandeningos, tačiau parinkę tinkamas slyvas, pasieksite puikų rezultatą. Sekite fotožingsneliais...

Jums reikės:

  • 3,5-4 kg vengrinių slyvų.

Ruošimo eiga


1. Džiovinimas - pats geriausias konservavimo žiemai būdas.

2. Džiovinimui tiks tik vengrinės slyvos - visos kitos rūšys yra per daug vandeningos ir džiovinimui netinka.

3. Slyvas gerai nuplaukite ir paskleiskite vienu sluoksniu ant plokščio paviršiaus, kad apdžiūtų.

4. Slyvas perpjaukite išilgai pusiau ir iškaulinkite. Supjaustykite tik tiek slyvų, kiek sutilps į vieną džiovinimo partiją. Ilgiau laikomos supjaustytos slyvos juoduoja.

5. Kepimo skardas išklokite sviestiniu (kepimo) popieriumi ir sudėkite slyvas vienu sluoksniu minkštimu į viršų.

6. Orkaitę įkaitinkite iki 65-75oC. Įkišus ranką į orkaitę turi dvelkti maloni šiluma; tik neperkaitinkite - slyvos ne džius, o keps. Pašaukite slyvomis užpildytas skardas (visas, kiek turite), ir džiovinkite šiek tiek pravertoje orkaitėje apie 3 valandas. Kad orkaitė neužsidarytų, galite tarp durelių įsprausti degtukų dėžutę.


7. Viršuje - slyvos, džiovintos valandą, apačioje - džiovintos apie dvi valandas. Kai slyvos apdžius, galite suberti visas į vieną skardą jau keliais sluoksniais, o tuščias skardas užpildyti naujomis slyvomis.


8. Apdžiūvusias slyvas išberkite plonu sluoksniu ant paruoštų sviestinio popieriaus lakštų kokioje nors šilčiausioje patalpos vietoje (pavyzdžiui, ant virtuvinių spintelių) ir džiovinkite vieną parą. Jei slyvose liko dar daug drėgmės, pašaukite į šiltą orkaitę valandai dar ir kitą dieną.

9. Slyvas laikykite popieriniuose maišeliuose arba sudėkite į stiklainius, aprištus plonu popieriumi, kad slyvos galėtų "kvėpuoti" ir nesupelytų.

Išeiga: iš 3,5-4 kg šviežių slyvų išeina 1,2-1,5 kg džiovintų.