Receptų filtras

Siūlomi receptai

Sutirštinto jogurto, vanilės ir braškių desertas

Tirštas, klampus, plaktos grietinėlės ir plombyro skonio sutirštinto jogurto desertas, pagardintas vanile ir braškėmis – ar ne tokį skanėstą kartais įsivaizduojame,...

Šafraninis jogurto sūrio desertas „Shrikhand“

Šį populiarų indišką skanėstą yra visiškai nesudėtinga paruošti, reikia tik šiek tiek laiko. Desertui pirmiausia yra gaminamas jogurto sūris (ind. – „dehin“)....

Jūsų ajurvedinė konstitucija (doša)
Atgal
Mitybos rekomendacijos dualiai konstitucijai

Bendras Vata ir Pita došų bruožas - lengvumas, tačiau Pita yra riebi ir karšta doša, priešingai, Vata - šalta ir sausa. Tokiu atveju dualus Vata-Pita tipas turėtų rudenį ir žiemą laikytis mitybos sistemos, reguliuojančios Vatą, o pavasarį ir vasarą - reguliuojančios Pitą. Tas pats tinka ir gyvenimo būdui: šaltuoju metų periodu, kuomet aktyvi Vata, laikytis gyvenimo būdo, šildančio organizmą, šiltuoju metų sezonu, kuomet Pita suaktyvėja - vėsinančio. Aštrus skonis stiprina tiek Vatą, tiek Pitą, taigi, Vata-Pita dualios konstitucijos atstovai turėtų vengti Aštraus ir šiaip skoniais prisodrinto maisto, taip pat stengtis valdyti pyktį, ir visame kame siekti Saldaus - tiek maiste, tiek emocijose ir veiksmuose.

Bendras Kapcha ir Pita došų bruožas - riebumas, tačiau Pita yra aktyvi ir karšta, o Kapcha - pasyvi ir šalta doša. Pita-Kapcha tipo atstovams reikėtų nuo pavasario vidurio (balandžio, jei atšyla) iki spalio mėn. laikytis mitybos sistemos, reguliuojančios Pitą, o nuo spalio iki pavasario vidurio (kol juntama žiema), laikytis dietos, reguliuojančios Kapchą. Šiam tipui naudingiausi yra Kartus ir Gaižus skoniai, ir su jais susijusi galimybė suabejoti savimi bei sveikas reagavimas į permainas ir pokyčius mūsų gyvenime. Šie skoniai puikiai reguliuoja šias dvi došas. Rūgštus ir Sūrus su jų pavydu bei perdėtu mėgavimusi malonumais yra mažiau tinkami Pita-Kapcha tipui.

Bendras Vata ir Kapcha došų bruožas - šaltis, tačiau Vata yra lengva ir sausa, o Kapcha - sunki ir riebi doša. Vata-Kapcha tipui sausuoju-šiltuoju (vasara, ruduo) metų periodu reikėtų laikytis mitybos sistemos, reguliuojančios Vatą, šaltuoju-drėgnuoju (žiema, pavasaris) metų periodu - reguliojančios Kapchą. Dėl to, kad abi šios došos yra šaltos ir joms reikalingas šilumos reguliavimas, turėtų teikti pirmenybę šiltiems skoniams - Sūriam, Aštriam ir Rūgščiam. Vasarą, rudenį turi dominuoti Rūgštus ir Sūrus, tačiau balansuojama Saldžiu, žiemą, pavasarį - dominuoja Aštrus, tačiau balansuojamas Karčiu ir Gaižiu.

/jogosmityba/

Atgal